Borestranda

Borestranda er en del av sandlandskapet på Jæren og et attraktivt utfartsmål.

Arkitekt:
Lie Øyen Arkitekter
Fullført:
2019
Borestranda er eit flott turmål heile året.
Borestranda er eit flott turmål heile året. Foto: Hege Lysholm, Statens vegvesen.

Eksisterende toalettbygg var nedslitt og parkeringsplassen var for liten.

Det nye servicebygget er lagt til adkomsten til stranda og rommer funksjoner som utedusj, toaletter, sittemøbler og avfallshåndtering. Disse forgrener seg ut fra en rampe som ligger over terrenget. Bygget er støpt i lys grå betong og alle funksjoner er samlet i ett objekt. Fra avstand fremstår anlegget lite synlig og ganske ubetydelig. Det er brukt få materialer i tillegg til betongen. Glassdørene inn til toaletter har frostet overflate som slipper dagslys inn og lyser opp utsiden om natten. Innvendig er toalettene kledd med massive aluminiumsplater.

Parkeringsplassen har plass til 200 biler og er avgrenset med rullesteiner fra nærområdet. Ovale felt er beplantet med grønne klintplanter som omkranser fundamentrester fra en gammel betongmast fra andre verdenskrig.

Til Borestranda

Refsnesstranda

Gjennom streng geometri ut mot sanddynene.

Arkitekt:
Lie Øyen Arkitekter
Fullført:
2020
Toalettbygg på Refsnesstranda ved Nasjonal turistveg Jæren. Foto: Fredrik Fløgstad, Statens vegvesen

Refsnes er en av flere populære strender langs Nasjonal turistveg Jæren som trong betre tilrettelegging for besøkende. Her har Statens vegvesen oppført eit toalettbygg i aluminium med dusjer, toaletter, sykkelstativer og benker. Bygningskroppen i massiv aluminium reflekterer landskapet og himmelen på regnversdagar, men blir skarp og kontrasterande i sol. Frå toalettbygget er det anlagt ein svillesti ned til sanddynene.

Arkitekten karakteriserer servicebygget som ein port fra parkeringsplassen ut i det vakre landskapet. Konstruksjonen fremhever landskapets lange linjer, samtidig som bygninga rammar inn og forsterkar møtet med gras, åker, sanddyner og rullesteinar og til slutt havet og himmelen langt der ute.

Arkitekt: Lie Øyen Arkitekter
Fullført 2020

Til Refsnesstranda

Høllesli

Landskapsrommet inspirerte formgiveren; vannflaten, dybden inn i fjorden, strømningene over grunnen og stupende fjell.

Arkitekt:
Lie Øyen Arkitekter
Fullført:
2020
Raste- og utsiktsplassen Høllesli.
Raste- og utsiktsplassen Høllesli. Foto: Frid-Jorunn Stabell, Statens vegvesen

Tanken er at utsikten først er skjult. Skjæringen gjennom fjellrabben fra parkeringen åpner seg opp når en beveger seg ut til landskapet og den vakre utsikten inn mot Lysefjorden.

Skjæringen er dekket med jevn og presis form i sprøytebetong. Dekkene for utsiktspunktet i forskjellige nivåer er stramme flater i slipt betong som er felt inn i landskapet og tilgjengeliggjør svabergene for besøkeren. Benker og romslige trinn tilbyr sitteplass og hvile. Ut i landskapet svinger det seg en håndløper i syrefast stål for den som ønsker å bevege seg lenger ned i terrenget.

Utsiktsplassens stramme linjer jobber sammen med fjordutsikten, og de myke linjene i stålet reflekterer strømningene over grunnene i fjorden. Gjennom installasjonen gir Høllesli besøkeren en forsterket tilstedeværelse med avdempet tilpasset arkitektur.

Arkitekt: Lie Øyen Arkitekter
Fullført 2020

Til Høllesli