Nasjonale turistveger og nødvendige fornyinger
De eldste turistvegpunktene er nærmere 25 år gamle og ble etablert for en helt annen trafikksituasjon enn i dag. Naturgitte forhold kan gi andre påkjenninger enn forutsatt og på noen steder kan bruken ha endret seg.
Utsiktspunktet Stegastein langs Nasjonal turistveg Aurlandsfjellet er et eksempel på det siste. Stedet er blitt en reiselivssuksess med besøkstall som ikke var beregnet ved ferdigstillelsen i 2006.

Toalettet på Stegastein har fått økt kapasitet og bedre vannforsyning. Foto: Therese Ruud/ Statens vegvesen
Sommeren 2019 ble toalettkapasiteten økt ved at en tom kioskdel ble bygget om til toalett og urinal. Ny vannforsyning og flere toaletter sørger for sikker drift og reduserte toalettkøer. Det er også sikret areal som fram i tid muliggjør utvidelse av parkeringskapasiteten.

Nytt kjøkken og lager for kiosken på Strømbu og interiør fra nytt toalett på Stegastein. Foto: Lage Bakken og Therese Ruud/
Statens vegvesen.
Turistinformasjon og servering på Strømbu drives av Rondane rast & info i et lokale som ikke var egnet for driften. I løpet av 2019 ble det gjennomført en utvidelse som inneholder et mer fleksibelt kjøkken og bedre forhold for dem som arbeider i kafeen. For å sikre anlegget mot naturskade er det gjennomført nødvendig erosjonssikring der Myldingeelva møter Atnaelva.

I løpet av 2020 vil ei stålhette beskytte mot vær og vind. Illustrasjon: Jensen & Skodvind arkitektkontor as
Langs Nasjonal turistveg Sognefjellet er det gjort et omfattende arbeid for å renovere murene på de mange rasteplassene som
ble bygget i høgfjellet i årene 1994 - 1997. Det største prosjektet er fornyingen av rasteplassen på Oscarshaug. Her vil den
nye stålkonstruksjonen som skal beskytte det opprinnelige toalettet mot vær og vind, gi stedet en særegen arkitektonisk identitet.
I tillegg fornyes innmaten i toalett- og rastetilbudet. Arbeidene skal være gjennomført i løpet av 2020.

Skulevika etter oppgradering. Situasjonen er nå forenklet, gapahukene og flere av murene er borte. Foto: Tor Helge Tveit/ Mesta AS
For riksveg 7 over Hardangervidda tas det hensyn til villrein og naturens sårbarhet når strekningen skal videreutvikles som Nasjonal turistveg. En av de tre små rasteplassene fra Reiselivsprosjektet ble fjernet i 2019, mens de to øvrige ble forenklet og avgrenset for å hindre unødig terrengslitasje. Framtidige rasteplasser på denne strekningen vil av samme grunn bli plassert i flankene, dvs. mot Haugastøl og Eidfjord.