Varanger handler om de lange linjene i landskapet, men også om de lange linjene bakover i historien. Varanger er ikke bare en fysisk opplevelse, du vil oppleve en ro langs denne vegen, som er vanskelig å forklare på noen annen måte enn at dette er et sted hvor du føler tida stopper litt opp. Du kjører gjennom bjørkeskog, myrterreng, og et forrevent klippelandskap. Lyset er spesielt, og fuglelivet og faunaen er unik. Relativt lett tilgjengelig finner du fugleslag som du ikke kan se andre steder i verden. Det er ikke bare på grunn av den geografiske plasseringen at Varanger kanskje er den mest eksotiske strekningen. En reise langs vegen til ishavet byr på kontrastfylt natur, hvor månelandskapet ut mot Hamningberg føles som en reise til verdens ende. Om du kjører vegen om høsten vil du kanskje oppleve det stålgrå lyset, og det øde landskapet vil virkelig stå fram som enda mer magisk.

Historie

Det er ikke all historie som er like behagelig og på Steilneset minnested møter vi deler av historien som kan være vanskelig å forstå. Hekseprosessene i Finnmark på 1600-tallet krevde 91 ofre, og det var her flest mennesker ble dømt for trolldom og brent på bål. Nærheten til Russland, finsk innvandring og samiske tradisjoner gir området et spennende kulturmangfold.

Opplevelser

Selv om du ikke er fugleentusiast bør du ta deg tid til å se på noen av de sjeldne fugleartene. På strekningen er det bygd flere fuglekikkerskjul hvor du kan sitte i le for vær og vind mens du nyter landskapet. Det er også gode sjanser for å oppleve reinsdyr på nært hold langs denne vegen. Etter at du har besøkt minnestedet på Steilneset bør du svinge innom den maleriske festningen i Vardø som ligger ved Norges østligste punkt.

Sykkel

Denne strekningen bør du sykle med start i Varangerbotn. Det er en relativt lett, men lang sykkeltur langs Varangerfjorden. Det er verdt å ta en avstikker til Vardø og en stopp ved Steilneset minnested selv om dette krever at du må igjennom en undersjøisk tunnel. Turen videre ut til Hamningberg går i et kupert men spektakulært landskap med en særegen geologi. En natt i det fraflyttede fiskeværet er en fin opplevelse før du sykler de 160 kilometerne tilbake.

Fotturer

Varanger har en rå og øde natur med unike landskapsformasjoner som gir et mektig bakteppe for opplevelser til fots. Terrenget er lettgått over store områder, men husk at klimaet til dels er arktisk og været kan skifte raskt. Når du står på Aldontoppen eller vandrer langs Kjærlighetsstien i Vadsø er det ikke vanskelig å forestille seg de enorme kreftene i havet.

En fottur inn til Nattfjelldalen gir deg en smakebit av Varangerhalvøya nasjonalpark. Etter drøye 9 km ender turen opp i et spektakulært fossefall innerst i dalsiden. Øverst i Nattfjelldalen kan du på klarværsdager se over Varangerfjorden til Fiskerhalvøya i Russland. For fugleentusiaster anbefaler vi øyene Ekkerøya og Hornøya med sitt rike fugleliv eller fuglestien i Komagdalen som ligger i Varangerhalvsøya nasjonalpark.

Lengst vest på strekningen ligger det fraflyttede fiskeværet Hamningberg. Herfra går stien til fjellet Hardbaken. Underveis kan du gjerne treffe på en flokk med reinsdyr. Noen kilometer unna Hamningberg ligger Syltevika med Austhavet og Barentshavet rett utenfor. I Indre Syletvik kan du overnatte i den historiske DNT-hytta eller slå opp teltet. Langs fjæra vil du se drivtømmer fra sibirske elver som har endt opp her etter mange års ferd med drivisen og Golfstrømmen.

Flere fine turstier langs vegen finner du i turguiden Outdooractive.

Nasjonal turistveg Varanger går mellom Varangerbotn og Hamningberg og er 160 km lang (veg 75/8100). I kombinasjon med Hurtigruten og Nasjonal turistveg Havøysund, kan strekningen settes sammen til en av Norges vakreste rundreiser.

I menyen under finner du nyttige lenker som vi håper kan være til hjelp. For ytterligere turistinformasjon ber vi om at spørsmål rettes til lokale og regionale reiselivsaktører.

Vintervarsel: Vegen er åpen - 26. april 2021. Hamningbergveien mellom Smelror og Hamningberg er stengt om vinteren. Røde flagg i kartet viser hvor strekningen blir stengt. Strekningen er normalt stengt i november og åpner igjen i mai.

Kommer du med elbil? Kart med ladepunkt for elbil i Varanger. 

Åpninger og stengninger av vinterstengte turistveger og statistikk >>

Veg og trafikkinformasjon - telefon 175.
Kart med oppdaterte trafikkmeldinger >>

GPS: Varangerbotn 70.173942, 28.567617 -
Hamningberg 70.539118, 30.605791

Instagram