Jektvik

Jektvik is a small community and a ferry port located on the south side of the fjord in Værangen, Rødøy municipality, on the Helgeland coast.

Architect:
Carl-Viggo Hølmebakk
Finished
2010
Jektvik.
Jektvik. Photo: Magne Myrvold

The small service building on the ferry quay at Jektvik is an experiment. In addition to filling some highly pragmatic functions – a waiting room and services – the project mainly focused on transparency and construction, as well as the architectural consequences of these. The service building has a fibreglass skin and an aluminium frame, and internal multi-coloured glass walls. During the dark winter season, the building lights up like an enlarged Chinese lantern to visitors arriving in Jektvik by ferry or car.

To Jektvik

Vøringsfossen

Several viewpoints were not adequately safe and parking was also insufficient.

Architect:
Carl-Viggo Hølmebakk
Finished
2023
Vøringsfossen.
Vøringsfossen. Photo: Harald Christian Eiken, vmproduksjon.no

At Vøringsfossen we wanted to accomplish several tasks: Make the area safe, create a connection between the different viewpoints, and present Vøringsfossen as a new and coherent nature experience.

The architect’s main manoeuvre is to create a completely new experience of the river and the waterfall through a more than two-kilometre-long and safe tourist trail along the edge of the cliff towards Måbødalen. The trail will run from Fossatromma and up to the hotel at Fossli, with some distance to the actual edge. On their way, tourists will see and hear Vøringsfossen better than today from several viewpoints. In addition, there are plans to build a spectacular bridge across the gorge that separates Fossatromma from Fossli. 

The trails at Vøringsfossen will have different degrees of construction and facilitation. Some of them are gentle walkways with a high degree of  universal design, while others will be natural trails in the terrain. The viewpoints are connected to the trails and at each point there is a bench set back from the trail, for rest and breaks. 

The project is divided into several phases. The first construction stage will be carried out in 2015-2018 and comprises viewpoints, parking and toilets at Fossli. Further construction stages including the bridge, trials and toilets at Fossatromma will be completed in 2018-20203. Throughout the construction period the attraction will be available to visitors. 

To Vøringsfossen

Sohlbergplassen

By placing the foundations on slender pillars, the forest floor could be preserved in near-pristine condition.

Architect:
Carl-Viggo Hølmebakk
Finished
2006
Sohlbergplassen.
Sohlbergplassen. Photo: Jarle Wæhler, Statens vegvesen

This rest area is located a good kilometre north of the Atnsjø Café, and was already an established vantage point from which the view towards the Atnsjøen lake and the mountains beyond could be admired. Here, Carl-Viggo Hølmebakk wished to create a roadside vantage point that would provide an impression of the Rondane massif evocative of Harald Sohlberg’s painting “Winter Night in the Mountains”. He found that spot near Atnsjøen lake, with a grand and majestic view of the peaks. He clearly saw that to reach this point, visitors had to be raised above ground level, and he constructed a concrete platform that virtually hovers in the air and curves around the slender pine trees. The steel-lattice floor provides water and light to the soft forest floor covered in moss and lichen. The formwork for the concrete was placed between the trees. By placing the foundations on slender pillars, the forest floor could be preserved in near-pristine condition, and only one single tree had to be felled during the construction project.

To Sohlbergplassen

Vegaskjelet

Vegaskjelet has the form of a lay-by where the road turns towards Leirvassbu in the Sognefjellet mountains.

Architect:
Carl-Viggo Hølmebakk
Finished
1996
Vegaskjelet.
Vegaskjelet. Photo: Jarle Wæhler, Statens vegvesen

The car park also serves as a turning-place for snow-clearing vehicles during the winter season. In an outline for this stretch, the architect wished to use a standardized concrete platform that could serve a variety of purposes independently of the local topography. At Vegaskjelet, Hølmebakk placed the platform on a concrete foundation protruding horizontally from the car park. This helped raise it above the vegetation that obstructed the view, providing tourists with a better position from which to photograph and experience the landscape. The vantage point is accessible to wheelchair users.

To Vegaskjelet

Nedre Oscarshaug

Nedre Oscarshaug is a popular spot from which to take photographs of the Hurrungane row of peaks in the Sognefjellet mountains.

Architect:
Carl-Viggo Hølmebakk
Finished
1997
Nedre Oscarshaug.
Nedre Oscarshaug. Photo: Nils Petter Dale

Previously, people would park their cars on the road and trample down the sparse vegetation, hence a more obvious rest area with a car park and an information board was established. At the vantage point, the architect placed a platform near the slope. This entailed only minimal encroachment on the natural environment, while providing visitors with a clear target. A glass plate pointing out the names of all the tallest peaks in the Hurrungane massif was placed in the centre of the platform.

To Nedre Oscarshaug

Strømbu

Strømbu is one of the main gateways to the Rondane massif from the east.

Architect:
Carl-Viggo Hølmebakk
Finished
2008
Strømbu.
Strømbu. Photo: Jiri Havran, Statens vegvesen

The site is also used as a starting point for hikes in the mountains to the west of Alvdal valley. At Strømbu, we wished to cater to the interests of hikers as well as motorists. The local community in the Atndalen valley took an interest in the planning process at an early stage to establish a staffed kiosk that could serve as an information centre during the tourist season, and this idea was also realized. The main building encompasses an outdoor as well as an indoor area. From the car park, stairs lead up to the roof terrace with a view towards the mountains and the river. Inside, there is an inviting waiting room with a fireplace and benches, from where you can enjoy the scenery and the area around the river through large picture windows. The service facilities are placed in a separate building.

To Strømbu