Torghatten i Brønnøy kommune i Nordland er kjent for sitt karakteristiske hull som går tvers gjennom fjellet.

Nå åpner Statens vegvesen turistvegprosjektet Torghatten som en ny tilrettelagt opplevelse av natur og arkitektur til glede for de mange besøkende og for næringslivet i distriktet. Prosjektet er et samarbeid mellom Statens vegvesen, Brønnøysund kommune og Nordland fylkeskommune.

Inngangsparti til servicebygg på Torghatten.
Gjennom turistvegsatsingen har Statens vegvesen som mål å heve kvaliteten på infrastrukturen og servicetilbudet ved Torghatten.

Taket på det nye arkitekttegnede servicebygget er konstruert med heltrebjelker som ligger i ulike retninger og krager ut over laftede toalett- og utstillingsrom. Det halvtransparente glasstaket dekker trekonstruksjonen og gir lys til toalettene, utstillingen og uteplassen.

Serviceområdet med utearealer og sitteplasser danner et naturlig startpunkt for vandring og gir ly for vær og vind.

Gangsti i landskap med trær og åker.
Fra servicebygget er det lagt en universelt utformet gangsti mot Sørfjæra og Hattlia.

Torghatten ruver som en spesiell attraksjon langs Nasjonal turistveg Helgelandskysten. Hit kommer turister fra hele verden for å oppleve det spektakulære hullet i fjellet Torghatten.

Sti av stein laget av Sherpaer.
Turen opp til det karakteristiske hullet i Torghatten byr på en flott vandring.

Det gamle stisystemet er blitt oppgradert og tilgjengeliggjort som en trygg rundtur, med bidrag fra dyktige sherpaer. Turen byr på spektakulære utsikter, katedralfølelsen gjennom det 160 meter lange og 35 meter høye fjellhullet, den trolske stemningen gjennom bjørkeskogen og til slutt det åpne kyststrekket ut mot havgapet.

Steintrapper gjennom hullet i fjellet Torghatten.
Det spektakulære hullet i Torghatten fremstår som en mektig katedral.

Som første trinn i arbeidet med Torghatten ble det utført nødvendig fjellsikring i rasutsatte områder. Det er etablert en ny parkeringsplass med god kapasitet, flere bussoppstillingsplasser, bussholdeplass og fortauer, i tillegg til tiltak langs fylkesvegen.

Utsikt over hav og skjærgård med øyer i horisonten.
Fra Torghatten er det en unik utsikt over den unike skjærgården.

Statens vegvesen åpner de to andre attraksjonene Gjende langs Nasjonal turistveg Valdresflye 19. juni og Vøringsfossen langs Nasjonal turistveg Hardangervidda 18. september.

Foto: Kitt Grønningsæter, Visit Helgeland

Arkitekt: Atelier Oslo
Landskapsarkitekt: Østengen & Bergo
Entreprenør: OK Kristoffersen og Stibyggjaren AS
Byggherre: Statens vegvesen
Fullført: 2024