Bleik i midnattsol
Bleik i midnattsol. Foto: Steinar Skaar, Statens vegvesen

Der havet går på land

På kjøreturen gjennom et landskap uten ly mot Norskehavet, blir fiskeværet Bleik et sterkt bilde på møte mellom mennesket og naturen.

På Andøya kan du vandre langs noen av Norges flotteste strender og se utover blikkstille hav med midnattssola som eneste selskap. Selve vegen ligger på en bred hylle som er dyrkbar og bebodd mellom storhavet og de spisse tindene.

Golfstrømmen gjør klimaet gjestmildt og havet til et spiskammer for et rikt fugle- og dyreliv. Er du heldig, kan du se både sel, hval og ørn fra bilvinduet. 

Andøya er også en fin strekning for de som vil sykle, og det er gode muligheter for å padle kajakk om du vil se øya fra havet.

Reiseinformasjon

Lengde
58 km
MOH.
0 – 66

Nasjonal turistveg Andøya går langs Andøyas ytterside mellom Andenes og Bjørnskinn [82] [7702] [7698] . I sommerhalvåret er det fergeforbindelse mellom Andenes - Gryllefjord (klikk på ferjeikonet for rutetabell).

For syklisten: Strekningen er relativt lett å sykle, men du bør ha sjekket vær og ikke minst vindstyrke og -retning før du velger startpunkt. Nasjonal turistveg Andøya er en del av Nasjonal sykkelrute 1. Ruta er også sammenfallende med EuroVelo 1 «Atlantic Coast Route». Strekningen er skiltet.

Veg og trafikkinformasjon

GPS, Andenes:
69.324167, 16.1325
GPS, Bjørnskinn:
68.989779, 15.646872

I sommerhalvåret er det fergeforbindelse mellom Andenes - Gryllefjord som forbinder Nasjonal turistveg Andøya og Nasjonal turistveg Senja. Sammen med Senja er Andøya et ytre alternativ til E6 og Hurtigruten.

Opplevelser

Den beste måten å oppleve Andøyas kontrastfylte landskap på, er å ta en fottur langs den værutsatte kysten. Til fots har du mange muligheter til å utforske Andøya på egen hånd og skape dine egne spesielle opplevelser. Nyt midnattssola fra øyas mest populære fjelltopp Måtinden, kjenn sand mellom tærne på Bleikstranda eller gå mellom oldtidsmorener i Bleikmorenen naturreservat.

Etter oppskytningen av den første forskningsraketten i 1962 har Andøya vært sentrum for en spennende del av Norges romfartshistorie. Romskipet Aurora er et tilbud til publikum ved Andøya Rakettskytefelt hvor du kan lære mer om verdensrommet og nordlyset. Vil du ut på sjøen anbefales gjerne havfiske og hvalsafari. Fuglefjellet på Bleiksøya er en flott opplevelse.

Nyttige lenker

De 18 nasjonale turistvegene

Nasjonale turistveger er kjøreturer gjennom vakker norsk natur. Opplevelsen forsterkes med nyskapende arkitektur og tankevekkende kunst på tilrettelagte utsiktspunkter og rasteplasser.

Se alle turistvegene