Rodal i Brønnøy, med Torghatten midt i bildet.
Rodal i Brønnøy, med Torghatten midt i bildet. Foto: Jarle Wæhler, Statens vegvesen

Fra tinder og brefall til øyrike og frodig kyst

En kontrastfylt kjøreopplevelse i nærkontakt med kyst, bre og vakkert kulturlandskap med mye historie. Alternativ omveg til E6.

Vegen følger kysten, men endrer karakter undervegs fra den lange tinderekken i nord, til fjorder og fjell før naturen blir roligere med skjærgård og øyer ute i havet. 

Helgelandskysten er den lengste strekningen blant de 18 nasjonale turistvegene. Både de seks fergeturene, og kontrastene reisen byr på, gjør at det er viktig å sette av god tid til Helgelandskysten.

På veg fra Jektvik – Kilboghamn krysser du polarsirkelen på 66° nord. Du passerer også helt spesielle naturfenomener på denne reisen.

Reiseinformasjon

Lengde
433 km
MOH
0 - 346
Overfarter
6 ferjer

Nasjonal turistveg Helgelandskysten går mellom Holm og Godøystraumen med avstikker til Torghatten. Strekningen er en del av Kystriksveien som går fra Steinkjer til Bodø. På strekningen må du benytte deg av flere ferjer. 

For syklisten: Dette er en lang og krevende strekning som naturlig deles opp i flere etapper. Strekningen er lettes å sykle i sør. Vær oppmerksom på at vegen går gjennom noen relativt lange tunneler. Unngå Svartistunnelen med en alternativ rute/ferje. Strekningen er del av Nasjonal sykkelrute 1. Ruta er også sammenfallende med EuroVelo 1 «Atlantic Coast Route». Strekningen er skiltet.

Veg og trafikkinformasjon

GPS, Godøystraumen:
67.242017, 14.715071
GPS, Holm:
65.131221, 12.118199

Ferjestrekningene er: Vennesund - Holm, Horn - Anddalsvåg, Tjøtta - Forvik, Levang - Nesna, Jektvik - Kilboghamn og Forøy - Ågskardet.

Opplevelser

Helgelandskysten kjennetegnes av en unik skjærgård med over 14 000 øyer og holmer. Lange fjordarmer bryter kystlinjen og innerst i fjordene finnes industrisamfunn tuftet på vannkraftproduksjon.

Fra turistvegen går et titalls fergeruter ut til de større øyene, fra verdensarvområdet Vega i sør til Sørarnøy i Gildeskål i nord. I tillegg finnes et hurtigbåtnett som knytter øyriket og fastlandet sammen. Dette gir uante muligheter for øyhopping til fots, med sykkel eller bil.

Ta en avstikker til vakre øyer som Vega, Dønna eller Rødøya, beundre Europas lavest liggende isbre Engabreen, opplev Saltstraumen eller ta en fottur på et av de mange fjellene. Søker du lettere turer anbefales stien opp til det karakteristiske hullet i Torghatten.

 

Statens vegvesen bygger infrastruktur i form av rasteplasser og utsiktspunkt langs Nasjonale turistveger. Kontakt lokalt og regionalt reiseliv for spørsmål angående turistinformasjon.

De 18 nasjonale turistvegene

De nasjonale turistvegene strekker seg fra Varanger i nord til Jæren i sør. Langs vegene ligger utsiktspunkter og rasteplasser med nyskapende arkitektur i vakker natur som gir opplevelser som frister til lengre opphold og nye besøk.

Se alle turistvegene