Turistveg med hav og fjellet Torghatten i det fjerne.
Torghatten, Nasjonal turistveg Helgelandskysten. Foto: Roger Ellingsen, Statens vegvesen

GPS, Torghatten:
65.395852, 12.097363

Delvis tilgjengelig for rullestol.

Toalettet er åpent hele året. Tømming av toalett fra bobil og campingvogn er ikke tillatt.

Torghatten ruver som en spesiell attraksjon langs Helgelandskysten. Hit kommer turister fra hele verden for å oppleve det spektakulære hullet i fjellet.

Gjennom arbeidet med Nasjonale turistveger har Statens vegvesen hatt som mål å heve kvaliteten på infrastruktur og servicetilbud ved Torghatten. Det nye servicebygget gir ly for vær og vind og er et naturlig startpunkt for vandring. I bygget er det laget en utstilling av Trollfjell UNESCO Geopark som formidler dannelsen av Torghatten samt sagn og mystikk.

Det gamle stisystemet er oppgradert og gjort tilgjengelig som en trygg rundtur for publikum. Selve vandringen byr på spektakulære utsikter; katedralfølelsen gjennom det 160 meter lange og 35 meter høye fjellhullet, den trolske stemningen gjennom bjørkeskogen og til slutt det åpne kyststrekket ut mot havgapet.

Det er etablert en ny parkeringsplass med god kapasitet, flere bussoppstillingsplasser, bussholdeplass og fortauer, i tillegg til tiltak langs fylkesvegen. Turistattraksjonen fremstår nå som en tilrettelagt opplevelse av natur og arkitektur til glede for de mange besøkende.

Arkitekt: Atelier Oslo AS

Landskapsarkitekt: Østengen og Bergo AS