Vinter i Varanger, E 75 mellom Komagvær og Kiberg. Foto: Øyvind Antonsen
Vinter i Varanger, E 75 mellom Komagvær og Kiberg. Foto: Øyvind Antonsen

Vegen til ishavet

En kjøretur i vekslende lys mellom hav og himmel på veg mot storhavet og et unikt klippelandskap.

Varanger handler om de lange linjene i landskapet, men også om de lange linjene bakover i historien. Nærheten til Russland, finsk innvandring og samiske tradisjoner gir området et spennende kulturmangfold.

Kjøreturen går gjennom bjørkeskog, myrterreng, og et forrevent klippelandskap. Lyset er spesielt og fuglelivet og faunaen er unik. Relativt lett tilgjengelig finner du fugleslag du ikke kan se andre steder i verden.

Vegen byr på kontrastfylt natur, der månelandskapet ut mot Hamningberg føles som en reise til verdens ende. 

Reiseinformasjon

Lengde
160 km
MOH
0 - 123

Nasjonal turistveg Varanger går mellom Varangerbotn og Hamningberg. I kombinasjon med Hurtigruten og Nasjonal turistveg Havøysund, kan strekningen settes sammen til en av Norges vakreste rundreiser.

For syklisten: Turistvegen er en relativt lett, men lang sykkeltur langs Varangerfjorden med anbefalt start i Varangerbotn. Vær oppmerksom på at vegen til Vardø krever at du må gjennom en undersjøisk tunnel. Turen ut til Hamningberg går i et kupert landskap.

Veg og trafikkinformasjon

GPS, Hamningberg:
70.539118, 30.605791
GPS, Varangerbotn:
70.173942, 28.567617

VEGEN ER STENGT! Strekningen mellom Svartnes og Hamningberg er stengt om vinteren.

Opplevelser

Været i den arktiske klimasonen er en opplevelse, i løpet av en dag kan du oppleve fire årstider. Om sommeren kan sibirsk varme plutselig avløses av isende havtåke, om vinteren herjer voldsomme stormer langs kysten.

Varanger er et av Nord-Europas rikeste fugleområder. Ta deg tid til å se på de sjeldne fugleartene. På strekningen er det bygd flere fuglekikkerskjul der du kan sitte i le for vær og vind mens du nyter landskapet. Etter et besøkt på Steilneset minnested kan du svinge innom festningen i Vardø som ligger ved Norges østligste punkt.

Varanger har en rå og øde natur med unike landskapsformasjoner som gir et mektig bakteppe for opplevelser til fots. Terrenget er lettgått over store områder, men husk at klimaet til dels er arktisk og været kan skifte raskt. For fugleentusiaster anbefales Ekkerøya og Hornøya med sitt rike fugleliv eller fuglestien i Komagdalen som ligger i Varangerhalvøya nasjonalpark.

 

Statens vegvesen bygger infrastruktur i form av rasteplasser og utsiktspunkt langs Nasjonale turistveger. Kontakt lokalt og regionalt reiseliv for spørsmål angående turistinformasjon.

De 18 nasjonale turistvegene

De nasjonale turistvegene strekker seg fra Varanger i nord til Jæren i sør. Langs vegene ligger utsiktspunkter og rasteplasser med nyskapende arkitektur i vakker natur som gir opplevelser som frister til lengre opphold og nye besøk.

Se alle turistvegene