Fiskebåter og rorbuer, Hamnøy ved Reine.
Fiskebåter og rorbuer, Hamnøy ved Reine. Foto: Steinar Skaar, Statens vegvesen

Langs tindeveggen i storhavet

En kjøretur gjennom et veletablert reisemål med storslått natur og levende kystkultur.

Uansett årstid er Lofoten en reise gjennom praktfull natur. Kombinasjonen av hav, spisse alpine fjell, små lune fiskevær og hvite strender med krystallklart vann vil aldri slutte å bergta oss. Mange har oppdaget at Lofoten er minst like vakkert vinterstid. I den arktiske vinteren ligger alt til rette for å se nordlys, et overveldende skuespill av lys og farger.

Avstikkere til Nusfjord, Vikten, Utakleiv, Unstad, Eggum og Henningsvær er flotte opplevelser.

Reiseinformasjon

Lengde
230 km
MOH
0 - 59

Nasjonal turistveg Lofoten går mellom Å og Raftsundet med avstikkere til Nusfjord, Vikten, Utakleiv, Unstad, Eggum og Henningsvær. Du kan reise hele strekningen fergefritt med bil. Ferge kan imidlertid være en alternativ reisemåte flere steder.

For syklisten: Biltrafikken kan bli krevende i høysesong. Velg gjerne alternative fylkesveger. For å unngå Nappstraumtunnelen kan sykkelferge mellom Nusfjord og Ballstad benyttes, bestill plass på ballstadgutt.no. Nasjonal turistveg Lofoten er en del av Nasjonal sykkelrute 1. Ruta er også sammenfallende med EuroVelo 1 «Atlantic Coast Route». Strekningen er skiltet.

Veg og trafikkinformasjon

GPS, Raftsundet:
68.456154, 15.203437
GPS, Å:
67.880584, 12.978501

Sammen med Hurtigruten, ferger og E6 kan strekningen kombineres med andre Nasjonale turistveger. Ferge kan også være en alternativ reisemåte flere steder. I sør er det ferger på strekningen Bodø - Moskenes, Svolvær - Skutvik og Bognes Lødingen. I nord er det ferge mellom Melbu - Fiskebøl.

Opplevelser

Det er enkelt å ferdes med bil og sykkel i Lofoten. Tilbudet er variert og det meste er nært og lett tilgjengelig.

Det er nærmest en selvfølge å prøve seg på Lofottorsken, kanskje en havørnsafari, en forfriskende tur på sjøen, for egen maskin i kajakk eller snorkling i arktisk vann. Turmulighetene er uendelige og flere av stiene leder deg til en av de mange fjelltoppene. Om du ikke trives i høyden finnes det flere turer på havnivå.

Det arktiske lyset gjør Lofoten spesielt. Om du ønsker å se midnattssolen, nordlyset eller kanskje det blå lyset i mørketiden, er Lofoten stedet å dra.

 

Statens vegvesen bygger infrastruktur i form av rasteplasser og utsiktspunkt langs Nasjonale turistveger. Kontakt lokalt og regionalt reiseliv for spørsmål angående turistinformasjon.

De 18 nasjonale turistvegene

De nasjonale turistvegene strekker seg fra Varanger i nord til Jæren i sør. Langs vegene ligger utsiktspunkter og rasteplasser med nyskapende arkitektur i vakker natur som gir opplevelser som frister til lengre opphold og nye besøk.

Se alle turistvegene