Utsiktspunktet Sohlbergplassen.
Utsiktspunktet Sohlbergplassen. Foto: Werner Harstad, Statens vegvesen

Langs blå fjell

En kjøretur i nærkontakt med norsk natur i lett tilgjengeleg grenseland mellom høyfjell og gammelt kulturlandskap.

Som urgamle kjemper hviler fjellene langs vegen som tar deg langs Rondane nasjonalpark. Opplevelsen av det langsomme landskapet med de ruvende fjellene er helt spesiell.

Over 2000-meter høye fjelltopper i et særegent landskap dekket av kritthvit snø, sola som henger lavt på himmelen og får snøen til å glitre, det blå lyset. Roen og stillheten. Kanskje er det akkurat dette som har gjort at så mange kunstnere og forfattere har latt seg inspirere av området – og kanskje er dette grunnen til at man vender tilbake til Rondane i generasjoner.

Reiseinformasjon

Lengde
75 KM
MOH
700 - 1060

Nasjonal turistveg Rondane går mellom Venabygdsfjellet og Folldal, og mellom Sollia kirke og Enden. Nasjonal turistveg Rondane er åpen for trafikk hele året. 

For syklisten: Strekningen er relativt lett å sykle og har moderat biltrafikk. Etter nedkjøringen til dalen, ved Enden, er det mulig å ta en avstikker på 24 km tur/retur til den laftede tømmerkirka i Sollia.

Langs fylkesveg 27 i Folldal er Nasjonal sykkelrute nr. 6 under planlegging. Hele ruta skal gå mellom Røros og Hardanger.

Veg og trafikkinformasjon

GPS, Folldal:
62.129999, 9.999286
GPS, Muen:
61.682254, 10.125546

Forbindelsen mellom turistvegstrekningen og E6 i Gudbrandsdalen (Frya) kan ved dårlig vær om vinteren være stengt i kortere perioder over Ringebufjellet.

Opplevelser  

Rondane innbyr til mange aktiviteter og er perfekt for turglade familier med et enkelt terreng for barn og mange lett tilgjengelige opplevelser. Her finner du et vell av turisthytter og turstier som er godt merket. At du i tillegg befinner deg i et av Norges vakreste områder gjør opplevelsen helt unik.

Fra Strømbu har du et flott utgangspunkt for flere fotturer i Rondane nasjonalpark. Lengst sør på turistvegen ligger den karakteristiske toppen Muen på Venabygdsfjellet. Nordøst i Rondane, retning Folldal, ligger Fallet ved inngangen til naturskjønne Grimsdalen og ved Gamle Grimsa bru kan du ta en enkel og fin fottur inn til Fallfossen.

 

Statens vegvesen bygger infrastruktur i form av rasteplasser og utsiktspunkt langs Nasjonale turistveger. Kontakt lokalt og regionalt reiseliv for spørsmål angående turistinformasjon.

De 18 nasjonale turistvegene

De nasjonale turistvegene strekker seg fra Varanger i nord til Jæren i sør. Langs vegene ligger utsiktspunkter og rasteplasser med nyskapende arkitektur i vakker natur som gir opplevelser som frister til lengre opphold og nye besøk.

Se alle turistvegene