Kveldslys ved Selvika.
Kveldslys ved Selvika. Foto: Frid-Jorunn Stabell, Statens vegvesen

Mot det ytterste nord

Et supplement til Nordkapp, med endepunktet Havøysund og øyene utenfor som et overraskende møte med et livskraftig samfunn på Finnmarkskysten

Vegen ut mot Havøysund er fascinerende variert. Deler av vegen går gjennom øde klippelandskap hvor du har Nordishavet på den ene siden og forrevne steinformasjoner på den andre. Landskapet er rått og dramatisk, du kan likevel få oppleve å se både havørn og rein.

Kjøreturen er en spesiell opplevelse som ikke ligner noe annet. På 71° nord ligger det lille fiskeværet Havøysund, bokstavelig talt i slutten på vegen.

I kombinasjon med Hurtigruten og Nasjonal turistveg Varanger, kan strekningen settes sammen til en av Norges vakreste rundreiser.

Reiseinformasjon

Lengde
67 km
MOH.
0 – 233

Nasjonal turistveg Havøysund går mellom Havøysund og Kokelv [889]. Hurtigruten anløper Havøysund hver dag. Det gir mulighet for å sette sammen rundreiser med flere Nasjonale turistveger. 

For syklisten: Vegen følger kysten med noen bratte parti over snaufjellet. Vær oppmerksom på vindforhold. Det er mulig å kombinere Nasjonal turistveg Havøysund med Nasjonal sykkelrute 1. Ruta er også sammenfallende med EuroVelo 1 «Atlantic Coast Route». Strekningen er ikke skiltet som sykkelrute.

Veg og trafikkinformasjon

GPS, Havøysund:
70.992778, 24.654444
GPS, Kokelv:
70.6109328, 24.722849

Du kan også forlenge turen ved å ta Måsøyekspressen ut til Rolvsøy (Gunnarnes kai), Ingøya (Ingøy kai) eller Måsøya. Hvis du vil reise til Måsøya må du selv ringe båten på tlf: 480 23 948 og melde ifra om du skal ta båten til Måsøy eller hentes der.

Opplevelser

Det er havet og fiske som har vært hovednæringen for folk i Havøysund og havfiske er også det som trekker mange folk til området. Her på kanten av Barentshavet kan du oppleve midnattssolen om sommeren og nordlyset på vinteren. Eventyrlystne bør ta båten fra Havøysund ut til Ingøy, Rolvsøya og Måsøy. Hjelmsøystauren, et av Nord-Europas største fuglefjell, er også verdt et besøk.

En halvtimes fottur fra Havøysund fører deg til øyas høyeste punkt Havøygavlen med utsikt til Nordishavet og de omkringliggende øyene. På vegen opp passerer du vindmølleparken som ble satt opp i 2002. Turen til Storvika er også en enkel tur fra Havøysund som bringer deg ut til klipper og skjær i det værbitte landskapet på den sørvestlige delen av Havøya. Nordøst på øya finner du den historiske Russehula.

Nyttige lenker

De 18 nasjonale turistvegene

Nasjonale turistveger er kjøreturer gjennom vakker norsk natur. Opplevelsen forsterkes med nyskapende arkitektur og tankevekkende kunst på tilrettelagte utsiktspunkter og rasteplasser.

Se alle turistvegene