Fuglekikking

For at folk skal få oppleve fuglelivet og våtmarksområder med et yrende fugleliv, ble det bygget tre 6,5 meter høye fuglekikkertårn.

Arkitekt:
70°N arkitektur – Gisle Løkken
Fullført:
2004
Fuglekikkertårnet ved Gårdsvatnet i Vestvågøy.
Fuglekikkertårnet ved Gårdsvatnet i Vestvågøy. Foto: Trine Kanter Zerwekh, Statens vegvesen

Disse er satt opp ved Skjærpvatnet, Gårdsvatnet og Storeidevatnet i Lofoten. Tårnene er stabile slik at fugletittere kan observere fuglene i sterk vind uten at det vibrerer, i tillegg har tårnet en form som gjør at fugletitterne ikke forstyrrer fuglene i hekkesesongen.

Til Fuglekikking

Grunnfør

Den alternative sykkelruta til E10 på yttersida av Austvågøya er relativt lang, og det er langt mellom kommersielle tilbud.

Arkitekt:
70°N arkitektur – Gisle Løkken
Fullført:
2005
Grunnfør rasteplass.
Grunnfør rasteplass, tilrettelagt for syklister. Foto: Steinar Skaar, Statens vegvesen

Det ble derfor bygget et hus for syklister midt på strekningen ved Grunnfør på Austvågøy nord i Lofoten. Arkitekten valgte en tomt helt ute i strandsonen, orientert mot det åpne havet og utsikten mot Vesterålen. Her kan slitne syklister søke ly i sterk vind og samtidig nyte den vidstrakte utsikten. Sykkelen parkeres under tak ved inngangen, og på dette planet kan man også lage mat. Fra etasjen over kan man nyte 360-graders panoramautsikt av det storslåtte landskapet.

Til Grunnfør

Torvdalshalsen

Torvdalshalsen i Lofoten er det beste utsiktspunktet over Vestvågøyas midtre parti. Derfra kan man se store landbruksarealer og Vikingmuseet på Borg.

Arkitekt:
70°N arkitektur – Gisle Løkken
Fullført:
2005
Raste- og utsiktsplassen Torvdalshalsen på Vestvågøya
Raste- og utsiktsplassen Torvdalshalsen på Vestvågøya. Foto: Frid-Jorunn Stabell, Statens vegvesen

Rasteplassen er utformet med tanke på å ta i mot store busslaster med turister, men samtidig kunne tilby stillhet og bekvemmelighet for reisende som nyter både mat og utsikt. Arkitekten har laget en stram rasteplass med en trevegg langs den beste utsiktsretningen. I tilknytning til veggen er det integrert sittegrupper og informasjon.

Til Torvdalshalsen