Trollstigen

Den største utsiktsplattformen ligger dramatisk til i landskapet og stikker ut over en kant med et loddrett fall på ca 200 meter.

Landskapsarkitekt:
Multiconsult
Fullført:
2012
Den store utsiktsplattforma ved Trollstigen byr på eineståande utsikt.
Den store utsiktsplattforma ved Trollstigen byr på i spektakulær utsikt. Foto: Jarle Wæhler, Statens vegvesen

For å bygge en attraksjon som begeistrer og står seg over tid, var det viktig og ta hensyn til det barske klimaet og stemningen i det unike naturlandskapet. Stål og betong ble derfor benyttet som grunnmaterialer i anlegget. Betongen fremstår som vakker og levende gjennom flere typer av overflatebehandling, fra vulkansk grove til silkemyke flater.

Hovedbygningen består av to huskropper som folder seg rundt hverandre. Bygget rommer blant annet kafé og informasjon, hvor du kan nyte det naturskjønne området og det rennende vannet. Alle retninger i landskapet og alle fjelltopper i nærheten har vært med på å gi den komplekse geometrien til bygget. Den andre bygningen er formet som en voll, og fungerer som en beskyttende barriere for elven Istra når den er på sitt høyeste. Innvendig huser vollen toaletter, kiosk og suvenirutsalg.

Gangvegene og trappene frem til utsiktpunktene har en jevn og god rytme og innbyr til vandring i og opplevelse av det mektige landskapet.

Den største utsiktsplattformen ligger dramatisk til i landskapet og stikker ut over en kant med et loddrett fall på ca 200 meter. Plattformen har forskjellige utsiktspunkt tilpasset modige og forsiktige besøkende.

Vannet har vært det viktigste elementet i den arkitektoniske utformingen av stedet. Terskler på vannspeilet bidrar til å regulere vannavrenningen. Mye av den nordiske og spesielt den norske kulturen er tuftet på forholdet til vann. På Trollstigen kan vannet oppleves som snø på fjellene, som et speil, rennende, kontrollert fallende eller dramatisk som et fossefall.

Til Trollstigen