Kjøllen

Kunstverket «Skyldner»

Kunstner:
Matias Faldbakken
Fullført:
2022
«Skyldner» av Matias Faldbakken er en steinmosaikk i lys og mørk granitt.
«Skyldner» av Matias Faldbakken er en steinmosaikk i lys og mørk granitt. Foto: Harald Christian Eiken, vmproduksjon.no

Matias Faldbakken har på oppdrag fra Statens vegvesen omgjort en parkeringsplass langs fylkesveg 27 til et mosaikkverk på 260 m2 flatt på bakken.

Langs fylkesvegen er det flere mindre parkeringsplasser som gir god utsikt mot Rondanemassivet. I arbeidet med et kunstverk langs vegen var det avgjørende for kunstneren å bruke en eksisterende plass for å unngå nye inngrep i naturen. Ved å lage en mosaikk på Kjøllen har kunstneren transformert den litt uanselige parkeringsplassen til en severdighet i seg selv.  Kunstverket er laget som et stort, horisontalt bilde som man kan stå på mens man tar inn utsikten.

Det ferdige verket er utført i lys og mørk granitt og er satt sammen av 26 000 sten á 10x10 cm av profesjonelle steinleggere. Arbeidet måler 20x13 meter. -Med en mosaikk utplassert i Rondane får man et bilde gjort i sten; sten tilbakeført til fjellet, så å si. Det blir et materialbilde som tåler naturen, og som naturen tåler, kommenterer Faldbakken.

«Skyldner» er kunstnerens tegning av en liten byste i tre fra Nasjonalgalleriets samling, og som sannsynlig er et Kristushode fra 1100-tallet. Dette er et motiv Faldbakken har brukt ved flere anledninger. Tittelen «Skyldner» bunner ifølge kunstneren i antagelsen om at det som holder mennesker på plass i et globalt, økonomisk samarbeid, kan være forestillingen om - og følelsen av gjeld.

Ifølge Faldbakken er en skyldner det samme som en debitor, det betegner en person som er forpliktet i forhold til et krav. En som har noe uoppgjort. De ulike tegningene Faldbakken har laget av (Kristus)hodet har vært kunstnerens forsøk på å lage et «portrett av gjeld». 

Mosaikken som uttrykksform strekker seg flere tusen år tilbake i tid og er et av de eldste bevarte bildeformatene. Kjente mosaikker fra f.eks. Mesopotamia, Hellas, Pompeii og Herculaneum er ofte lagt på gulv og er bilder til å gå på.

Til Kjøllen