Domen

Arkitekt:
Biotope
Fullført:
2020
Domen.
Domen. Foto: Trine Kanter Zerwekh, Statens vegvesen

Domen utsiktspunkt består av tre små bygninger utført med rammeverk i stål, kledd med hvitkalket furupanel og norskprodusert Kebony-tre på innsiden. Plasseringen av bygningene gjør at du vil finne le uansett hvilken retning vinden blåser. Et lett rosaskjær i glassene skal sørge for at fugler ikke flyr inn i vinduene.

En ambisjon for arkitekt Tormod Amundsen i Biotope har vært å skape steder hvor lokalbefolkningen og besøkende kan sette seg ned og reflektere over Vardø og Varanger sin flotte natur.

Domen utsiktspunkt støtter opp om Statens vegvesens satsing innenfor turistvegprogrammet på fugle- og naturopplevelser i Varangerregionen.

Til Domen

Fuglekikking Varanger

For arkitektene og fuglekikkerne i Biotope er nøkkelen til gode prosjekter svært detaljert kunnskap om Varangers fugleliv.

Arkitekt:
Biotope
Fuglekikkerskjul på molo ved Vadsø havn, Nasjonal turistveg Varanger. Arkitekt: biotope.no
Fuglekikkerskjul på molo ved Vadsø havn, Nasjonal turistveg Varanger. Arkitekt: biotope.no Foto: Fredrik Fløgstad, Statens vegvesen

Biotope er verdens første og eneste "fuglekikkerarkitekt-kontor". Biotope tegner og utvikler arkitektur for naturopplevelser. Dette er ofte små og strategisk plasserte naturrom som fuglekikkerskjul og fotoskjul. Selv om fugleskjulene de designer ofte er små enheter, står de i Varanger i en større sammenheng. Biotope har vært en nøkkelaktør i utviklingen av Varanger som fugledestinasjon. For arkitektene og fuglekikkerne i Biotope er nøkkelen til gode prosjekter svært detaljert kunnskap om Varangers fugleliv koblet med kunnskap om fuglekikkeres behov og krav til tilrettelegging.

Statens vegvesen har etablert  fuglekikkerskjul  i Vestre Jakobselv, Vadsø, Ekkerøya, Hornøya, ytterst på Steilnesodden og i Barvika,  som gir ly for vær og vind.

Til Fuglekikking Varanger

Hamningberg fuglekikkerskjul

Langs Varangerfjorden har vi utviklet en serie fugleskjul på steder der fugler samles og oppholder seg. Det nordligste av dem er her i Hamningberg.

Arkitekt:
Biotope
Fullført:
2022
Hamningberg er et velegnet sted for å oppleve naturen og fotografere fuglelivet. Foto: Frid-Jorunn Stabell, Statens vegvesen
Hamningberg er et velegnet sted for å oppleve naturen og fotografere fuglelivet. Foto: Frid-Jorunn Stabell, Statens vegvesen

Fugleskjulet her ligger ekstra værhardt til ut mot Barentshavet og består av et relativt lite bygg på 40 m2. Her kan du studere fugler og nyte naturen, godt beskyttet mot vær og vind. Den ytre fasaden er flammebehandlet for å gi et forkullet sjikt som beskytter mot naturkreftene, mens innsiden er kledd med kontrasterende lyst trevirke.

Fugleskjulet er bygd innendørs og videre kjørt til stedet og heist på plass. Ambisjonen er at området skal fremstå mest mulig upåvirket av anleggsaktiviteten, som om bygget har landet på stedet.

Arkitektkontoret Biotope har spesialisert seg på å utvikle arkitektur for naturopplevelser. Dette er ofte små og strategisk plasserte naturrom som fuglekikkerskjul, fotoskjul og moderne gapahuker. For Biotope er nøkkelen til gode prosjekter deres detaljerte kunnskaper om Varangers fugleliv koblet med kunnskap om fuglekikkeres behov og krav til tilrettelegging.

Til Hamningberg fuglekikkerskjul