På Steilneset i Vardø formidles historien gjennom utdrag av historiske kilder og et unikt samarbeid mellom kunstneren Louise Bourgeois og arkitekten Peter Zumthor. Tekster: Liv Helene Willumsen. Foto: Jarle Wæhler, Statens vegvesen

Steilneset minnested i Vardø er til minne om de over 91 ofrene som ble dømt og brent på bål under trolldomsprosessene i Finnmark på 1600-tallet. Med utgangspunkt i trolldomsprosessene i Finnmark knyttes en forbindelse til pågående kvinnedrap og vold mot kvinner globalt.

Med minnestedet langs Nasjonal turistveg Varanger har arkitektur og kunst i verdensklasse blitt koblet til en traumatisk og sterk historie. Symbolikken og aktualiteten gir minnestedet et dypere lag - det byr på noe mer enn det fysiske og visuelle.

Portrett av Trine Kanter Zerwekh, ansvarlig for reiseliv og profilering  i Nasjonale turistveger.
Trine Kanter Zerwekh, ansvarlig for reiseliv og profilering i Nasjonale turistveger, er glad for å få bidra i ny og viktig bok om alvorlig tema. Foto: Henriette Busterud, Statens vegvesen

- Dette er et emosjonelt sted, og håpet er at det skaper både innsikt og forståelse for det som utspant seg her for 400 år siden. Like viktig er det at det bidrar til en bevisstgjøring og er med på å bygge opp en motstand mot forfølgelse og maktovergrep i verden i dag.

Det sier Trine Kanter Zerwekh, som mer og mindre har jobbet med Nasjonale turistveger siden 1995. Hun er en av åtte norske og ti utenlandske kvinner som belyser dette omfattende og alvorlige problemet gjennom hvert sitt essay i boka.

Fem gassflammer som speiles i syv ovale speil plassert i en sirkel rundt stolen.
Louise Bourgeois’ kunstverk består av en stol med fem gassflammer som speiles i syv ovale speil plassert i en sirkel rundt stolen. Foto: Jarle Wæhler, Statens vegvesen

«Steilneset minnested – Nasjonale turistvegers kanskje viktigste prosjekt» er tittelen på Kanter Zerwekhs essay. Der beskriver hun blant annet hvorfor hun mener Steilneset minnested troner på topp av 175 turistvegprosjekt gjennom 30 år.

-Jeg skriver blant annet litt om tilblivelsen av minnestedet, som var en lang prosess, og minnes friske diskusjoner i kvalitetsrådet om hvorvidt Statens vegvesen skulle befatte seg med kunst eller ikke.

Minnehall laget i tre og duk.
Peter Zumthors arkitektur omfatter en 125 meter lang minnehall med ett lyssatt vindu for hvert av ofrene som ble henrettet i Finnmark. Foto: Steinar Skaar, Statens vegvesen

Hun trekker også frem noen kvinners reaksjoner i møte med minnestedet i boka, blant annet H.M. Dronning Sonja, som under åpningen i 2011 uttalte at «Det føltes som å gå en rettergang».

- Dronningen var dypt imponert over at to så verdenskjente kunstnere som Louise Bourgeois og arkitekt Peter Zumthor sammen har skapt dette skjellsettende monumentet her – i vårt land – og så langt nord, sier Kanter Zerwekh.

Innvendig i den lange minnehallen der det henger ett lyssatt vindu for hvert av ofrene som ble henrettet i Finnmark.
Steilneset i Vardø, innvendig i den lange minnehallen som leder besøkende fram til Louise Bourgeois' monument over de 91 som ble brent for trolldomsvirksomhet. Foto: Jarle Wæhler, Statens vegvesen

-Astrid Nøklebye Heiberg (1936-2020) syntes det var en rystende opplevelse å besøke Steilneset. Hun snakket om hvor viktig det er å bli minnet om hva fordommer og farlige holdninger kan gjøre mot andre mennesker, og den aktualiteten det har i dag.

Medieomtale som Steilneset har fått nasjonalt, og ikke minst internasjonalt, er også beskrevet i boka, i tillegg til hvilke lokaløkonomiske effekter Steilneset har hatt for reiselivsnæringen langs strekningen.

Boka er utgitt på Orkana forlag. Den skal også utgis i engelsk versjon.