Fugleskjulet byr på flott utsikt mot havet. lllustrasjon: Biotope arkitektur

Det nye skjulet skal stå på landsiden ved moloen i Hamningberg. Plasseringen er valgt på bakgrunn av de store fugletrekkene som følger norskekysten. Det er også et oppkomme av næringsrikt vann her som gjør Hamningberg og nordre Varanger til et populært stoppested for trekkfuglene. Området byr på flotte naturopplevelser og er et velegnet sted for å fotografere.

Bilde av en fargerik stellerand.
Stellerand er nesten en signatur-art for Varangerkysten. Foto: Tormod Amundsen, Biotope

Svært værhardt

Ytterst på moloen kan det være svært værhardt, med lite beskyttelse mot vær og vind fra det åpne Barentshavet. Bygget er derfor utformet med tre beskyttende nisjer som gir ly for været, uansett fra hvilken retning det står på. Skjulets ytre fasade flammebehandles for å skape et forkullet sjikt som beskytter mot vær og vind. Innsiden kles med trevirke av naturlig drivved fra Varanger. 

Gir resultater

Skjulet i Hamningberg er et nytt bidrag i en mangeårig satsing på økt fuglekikking i Varanger. Totalt har Statens vegvesen i samarbeid med Biotope arkitektur etablert seks fuglekikkerskjul på interessante turistvegstopp langs Nasjonal turistveg Varanger.

Arbeidet med å utvikle Varanger som destinasjon for fuglekikking og vertskap for attraksjonen Nasjonale turistveger gir resultater. Ifølge en analyse fra Menon Economics 2017 på oppdrag av Statens vegvesen, har satsingen bidratt til «svært sterk» verdiskaping i regionen.

Bilde av bygda Hamningberg som ligger i enden av Nasjonal turistveg Varanger.
Hamningberg er et fraflyttet fiskevær i enden av Nasjonal turistveg Varanger. Foto: Bjarne Riesto

Konkurransen om nytt fuglekikkerskjul i Hamningberg er alminnelig kunngjort på Doffin database for offentlige innkjøp.

Arkitekt: Biotope