Rasteplassen Vedahaugane, med sti som leder inn til kunstinstallasjonen "Den".
Rasteplassen Vedahaugane. Stien leier inn til kunstinstallasjonen "Den". Foto: Kjetil Rolseth

Snøvegen mellom fjordane

Frå fjord til fjord over eit goldt høgfjell der snøen set sitt tydelege preg og med utsikten over Aurlandsfjorden som grand finale.

Turistvegen gir deg mange sterke inntrykk, og kontrastane er store frå fjorden til høgfjellet der snøen ligg store deler av året.

Noko av det mest karakteristiske ved denne vegen, er at strekninga er aude og går gjennom eit landskap som framstår som heilt urørt. Bortsett frå kraftlina som vitnar om at vi menneskje også er her.

Saman med Lærdalstunnelen er dette ein unik rundtur frå Gamle Lærdalsøyri til Aurlandsvangen. Vegen er vinterstengd, men frå Aurlandsvangen er den open opp til utsiktspunktet på Stegastein heile året.

Reiseinformasjon

Lengde
47 km
MOH
0-1308

Nasjonal turistveg Aurlandsfjellet går mellom Aurlandsvangen og Lærdalsøyri. Tettstaden Lærdalsøyri, Flåmsbana, Aurlandsdalen og Nærøyfjorden er noen av attraksjonane i nærleiken av strekninga. Ein fin rundtur får du viss du køyrer Lærdalstunnelen som med sine 24,5 km er verdas lengste tunnel.

For syklisten: Aurlandsfjellet kan vera ein krevjande sykkeltur med lang stigning opp mot høgfjellet anten du startar frå Lærdal eller frå Aurland. Strekninga frå Stegastein mot Aurlandsfjorden kan ha mykje trafikk om sommaren.

Veg og trafikkinformasjon

GPS, Lærdal:
61.101395, 7.460039
GPS, Aurlandsvangen:
60.910982, 7.191303

VEGEN ER STENGT. Nasjonal turistveg Aurlandsfjellet er i vinterhalvåret stengd over fjellet mellom kommunegrensa Aurland/Lærdal og Nalfarbakkane ovanfor Aurlandsvangen. Strekninga er normalt stengd i november og opnas i juni. Vegen frå Aurlandsvangen til utsiktspunktet Stegastein er open heile året.

Strekninga har restriksjonar for lengde på buss. Maksimal lengde er 12,4 meter.

Opplevingar

Det som for mange gjer sterkast inntrykk på Aurlandsfjellet, er kjensla av å være ein stad der det ikkje er så mange spor etter menneskje. Her ligg kvaliteten i dei små tinga, som å kjenne på snøen eller stikke tærne i iskaldt fjellvatn. Det aude landskapet er heilt spesielt. Reisa går frå fjord til fjell, frå frodige dalsider til ein steinørken på høgfjellet.

«Snøvegen» over Aurlandsfjellet byr på mange og sterke kontrastar der utsiktspunktet Stegastein er ein naturlig stoppestad på vegen ned frå fjellet. Strekninga mellom Aurlandsvangen ved Aurlandsfjorden og Lærdalsøyri ved Sognefjorden er eit særs godt utgangspunkt for flotte fotturar med fjordutsikt.

Statens vegvesen bygger infrastruktur i form av rasteplassar og utsiktspunkt langs Nasjonale turistvegar. Ta kontakt med lokalt og regionalt reiseliv for spørsmål rundt turistinformasjon.

De 18 nasjonale turistvegene

De nasjonale turistvegene strekker seg fra Varanger i nord til Jæren i sør. Langs vegene ligger utsiktspunkter og rasteplasser med nyskapende arkitektur i vakker natur som gir opplevelser som frister til lengre opphold og nye besøk.

Se alle turistvegene