De bratte fjellene som stuper rett ned i havet er et overveldende syn, og det mest markante kjennetegnet på strekningen. Vegen snor seg inn og ut av fjordene hvor vannet er rent, klart og kaldt. Så kaldt at uansett hvor innbydende strendene med kritthvit korallsand framstår, er et bad forbeholdt de aller tøffeste. I Bergsbotn finner du en utsiktsplattform som løfter deg over den mektige naturen, hvor du kan skue utover Bergsfjorden og havet utenfor. Kjøreturen fortsetter i et dramatisk landskap på en tidvis smal og svingete veg og på de forunderligste steder ligger det små fiskevær og hus som har klort seg fast. Senja reflekterer det robuste og alvorlige fra en tid hvor folk måtte klare seg av fiske og karrig jordbruk, men øya viser deg også en myk side med lune fjordarmer. Dessuten er det så vakkert at du vil lure på hvorfor du ikke har funnet vegen hit før.

Historie

Det er ikke bare naturen som er spesiell på Senja. Fortellertradisjonen er noe du ikke ser fra bilvinduet, men som er minst like rik som landskapet er frodig. «Senjatrollet» - sagnet om trollet som var sett både til lands og til vanns, og «Mannen i Ausa» - historien om hvordan fjellet i Ausa fikk både ansikt og øyne, er to av de mest kjente. Midt i den vakre naturen skjulte det seg en hard hverdag for menneskene som bodde her, og det gjenspeiler seg også i historiene.

Opplevelser

Senja er som en stor lekepark for friluftsfolk som liker utfordringer. For alle som vil vandre, klatre, padle, dykke eller frikjøre ned bratte fjellsider er Senja perfekt. Her er det nok av muligheter for å bevege seg ute i naturen. Det finnes også enklere aktiviteter som kan være til stor glede for både store og små. Finn en av de mange nydelige strendene, følg etter sjøen når den trekker seg ut, og løp foran når bølgene slår inn igjen uten å bli truffet av det kalde vannet. Noen ganger er det ikke mer som skal til for å ha det gøy.

Sykling 

Yttersida av Senja er kjent for sin ville kystnatur og vegen vil nok oppleves som relativt kupert for syklister, men den er absolutt overkommelig. Det er flere naturlige stopp på turen som rasteplassen på Tungeneset, og utsiktspunktet i Bergsbotn. I tillegg finnes det mange fine sandstrender du kan besøke. Ta gjerne en avstikker til Bøvær (6 km) og Mefjordvær (6 km), og en stopp i Hamn.

Nasjonal turistveg Senja er en del av Nasjonal sykkelrute 1 som følger hele norskekysten. Fra Bergen til Nordkapp er ruta også sammenfallende med EuroVelo 1 «Atlantic Coast Route». Strekningen er skiltet.

Fotturer

Høye fjell og kystnatur gir et vell av turmuligheter på Senja, og selv de enkleste turene byr på flotte opplevelser. Ikke langt fra Hamn ligger Sukkertoppen, en utfordrende fjelltur med imponerende utsikt både underveis og fra toppen. Husfjellet er en langt snillere tur som gir gode fotomuligheter av fjellet Oksen med de skarpe tindene. Tar du turen til Russehula i Mefjordvær får du nærhet til både fjord og fjell. Valgmulighetene på Senja er mange. Øya er godt besøkt hele året, men det finnes mange stier og steder hvor du kan nyte stillheten og utsikten på egenhånd.

Flere fine turstier langs vegen finner du i turguiden Outdooractive.

Nasjonal turistveg Senja går mellom Gryllefjord og Botnhamn, med korte avstikkere til Mefjordvær og Husøy. Strekningen er 102 km lang (veg 86/862). Nasjonal turistveg Senja er sammen med Nasjonal turistveg Andøya et ytre alternativ til E6 og Hurtigruten. Siden Senja er en øy må du komme deg dit via brua fra fastlandet (E6 via Finnsnes) eller med ferge fra Tromsø. Det går også ferge som forbinder de to Nasjonale turistvegene Senja og Andøya. Avstikkere til Husøya (veg 7886) og Mefjordvær (veg 7868) gir nærkontakt med Norskehavet. I kombinasjon med Hurtigruten eller ferger kan Senja, Andøya og Lofoten settes sammen til rundreiser. Fergeforbindelsen i sommerhalvåret mellom Gryllefjord - Andenes forbinder Nasjonal turistveg Senja og Nasjonal turistveg Andøya. Sommerfergen Botnhamn - Brensholmen kan være reiserute mellom Senja og Tromsø.

Kommer du med elbil? Kart med ladepunkt for elbil på Senja.

Veg og trafikkinformasjon - telefon 175.
Kart med oppdaterte trafikkmeldinger >>

GPS: Gryllefjord 69.362778, 17.053889 -
Botnhamn 69.505833, 17.902222

Instagram