Nasjonal turistveg Senja

Hav, fjord og fjell
Bilturen er en reise gjennom et skiftende naturlandskap med fjord, fjell og levende bygder i ly for storhavet.
De bratte fjellene som stuper rett ned i havet er et overveldende syn, og det mest markante kjennetegnet på strekningen. Vegen snor seg inn og ut langs de dype fjordene og gjennom bygder som klorer seg fast mellom stripene av fjell og hav.
Like dramatisk som tinderekken Okshornan reiser seg fra havet, like harmonisk er Senja med sine idylliske holmer og skjær i Bergsfjord. Avstikkere fra vegen til fiskeværet Husøy, Bøvær og Mefjordvær er flotte opplevelser.
Vegen er stengt
Reiseinformasjon
- Lengde
- 102 km
- MOH.
- 0 – 284
Nasjonal turistveg Senja går mellom Botnhamn og Gryllefjord [862] [86], med korte avstikkere til Husøy [7886]og Mefjordvær [7868]. Siden Senja er en øy må du komme deg dit via bru fra fastlandet ([E6] via Finnsnes) eller med ferjer mellom Botnhamn-Brensholmen og Gryllefjord-Andenes (klikk på ferjeikonet for rutetider).
For syklisten: Turistvegen kan oppleves som relativt kupert, men er absolutt overkommelig. Nasjonal turistveg Senja er en del av Nasjonal sykkelrute 1 som følger hele norskekysten. Fra Bergen til Nordkapp er ruta også sammenfallende med EuroVelo 1 «Atlantic Coast Route». Strekningen er skiltet.
Veg og trafikkinformasjon
- GPS, Botnhamn:
- 69.505833, 17.902222
- GPS, Gryllefjord:
- 69.362778, 17.053889
- GPS, Husøy:
- 69.545124, 17.671638
Det er fergeforbindelse mellom Gryllefjord - Andenes som forbinder de nasjonale turistvegene Andøya og Senja, et ytre alternativ til E6 og Hurtigruten. Fergen mellom Botnhamn - Brensholmen kan være reiserute mellom Senja og Tromsø.
-
Bilde 1 av 11: Bergsbotn, Nasjonal turistveg Senja. Foto: Jarle Wæhler, Statens vegvesen -
Bilde 2 av 11: Bergsbotn, Nasjonal turistveg Senja. Foto: Hugo Fagermo, Statens vegvesen -
Bilde 3 av 11: Tungeneset. Foto: Trine Kanter Zerwekh, Statens vegvesen -
Bilde 4 av 11: Husøy, kort avstikker fra Nasjonal turistveg Senja. Foto: Jarle Wæhler, Statens vegvesen -
Bilde 5 av 11: Husøy, et levende fiskevær på en avstikker fra Nasjonal turistveg Senja. Foto: Jiri Havran -
Bilde 6 av 11: Padling med havkajakk ved Hamn. Foto: Trine Kanter Zerwekh, Statens vegvesen -
Bilde 7 av 11: Finnsæter. Nasjonal turistveg Senja. Foto: Roger Ellingsen, Statens vegvesen -
Bilde 8 av 11: Russehula ved Mefjordvær. Foto: Werner Harstad, Statens vegvesen -
Bilde 9 av 11: Bergsfjorden, sett fra Sukkertoppen ved Hamn, ca 450 moh. Foto: Trine Kanter Zerwekh, Statens vegvesen -
Bilde 10 av 11: Bøvær. Foto: Jarle Wæhler, Statens vegvesen -
Bilde 11 av 11: Bøvær i Skaland, kort avstikker fra Nasjonal turistveg Senja. Foto: Trine Kanter Zerwekh, Statens vegvesen
Opplevelser
Senja byr på flotte naturopplevelser og er som en stor lekepark for folk som liker utfordringer. Valgmulighetene er mange og for alle som vil fiske, vandre, klatre, padle, dykke eller frikjøre ned bratte fjellsider er Senja perfekt. I tillegg finnes det mange fine sandstrender du kan besøke.
Høye fjell og kystnatur gir et vell av turmuligheter på Senja, og selv de enkleste turene byr på flotte opplevelser. Ikke langt fra Hamn ligger Sukkertoppen, en utfordrende fjelltur med imponerende utsikt både underveis og fra toppen. Husfjellet er en langt snillere tur som gir gode fotomuligheter av fjellet Oksen med de skarpe tindene. Tar du turen til Russehula i Mefjordvær får du nærhet til både fjord og fjell. Valgmulighetene på Senja er mange. Øya er godt besøkt hele året, men det finnes mange stier og steder hvor du kan nyte stillheten og utsikten på egenhånd.
Nyttige lenker
-
Offisiell reiseguide for Norge
-
Kart med info om sove, spise og gjøre
-
Oversikt over ferjeruter og tider
-
Reis med buss, tog, ferge, trikk, bane og fly
De 18 nasjonale turistvegene
Nasjonale turistveger er kjøreturer gjennom vakker norsk natur. Opplevelsen forsterkes med nyskapende arkitektur og tankevekkende kunst på tilrettelagte utsiktspunkter og rasteplasser.