Friluftsfyret Kvassheim

Kvassheim fyr blei sett opp i Ognabukta i 1912.

Arkitekt:
Helge Schjelderup Arkitektkontoret Schjelderup & Gram
Kvassheim fyr i Hå, i dag informasjonssenter og kafe drevet av Jæren Friluftsråd. Statens vegvesen bidrar gjennom avtale med Friluftsrådet til vedlikehold av anlegget slik at brukere av Nasjonal turistveg Jæren får tilgang til toaletter ved fyret.
Kvassheim fyr i Hå. I dag informasjonssenter og kafe drifta av Jæren Friluftsråd. Foto: Roger Ellingsen, Statens vegvesen

Saman med Obrestad og Feistein fyr skulle Kvassheim leie skipstrafikken trygt forbi Jærkysten. Kvassheim var i drift fram til 1990. Fyret er restaurert og ombygd og inneheld utstillingar om redningshistoria og om naturen på Jæren og ein liten kafé.

Til Friluftsfyret Kvassheim

Svandalsfossen

Svandalsfossen er en kjent attraksjon som ligger mellom industribyen Sauda og Ropeid.

Arkitekt:
Helge Schjelderup Arkitektkontoret Schjelderup & Gram
Fullført:
2006
Svandalsfossen. Foto: Frid-Jorunn Stabell, Statens vegvesen

Svandalsfossen er en kjent attraksjon som ligger mellom industribyen Sauda og Ropeid. Fossen er et mektig syn når vannføringen er stor. Her er det anlagt rustfargede trapper oppover langs en vill og mektig elv mot hovedfallet og nedenfor vegen til fjorden. Fra vegen ser du bare litt av elven, men bare noen hundre meter lenger opp får du nærkontakt med den fantastiske storfossen. Stiene fører deg gjennom en frodig og trolsk vegetasjon til en oppgangssag fra 1500-tallet og gamle hustufter.

Til Svandalsfossen