Brunstranda

På Brunstranda er det satt opp et nytt servicebygg som erstatning for de gamle og nedslitte fasilitetene fra 1995.  

Arkitekt:
Studio Vatn AS
Fullført:
2023
Bilde av servicebygg.
Brunstranda er spesielt ettertraktet blant sykkelturister og surfere som kommer hit for å oppleve de ville omgivelsene. Foto: Frid-Jorunn Stabell, Statens vegvesen

Det nye bygget har en enkel planløsning, der varmestue, teknisk rom og tre toaletter ligger ved siden av hverandre under en takkonstruksjon bestående av prefabrikerte betongelementer. Taket krager ut mot veien for å gi ly for regnet, og langs hele byggets sjøside er det plassert en benk hvor man kan sitte i solen på varmere dager. Rundt bygget har stier og parkeringsplasser blitt oppgradert, og nye benker blitt plassert ut mot havet.

Den hvite, prikkhamrede betongen i konstruksjonen refererer til fargen og teksturen til sanden på Brunstranda. Bygningsformen er ellers stram og tydelig, med sterke, horisontale linjer satt i kontrast til det ville landskapet som omgir bygget.

Fem 14 meter lange betongdragere bærer taket og utgjør det arkitektoniske motivet. De er 12cm brede og én meter høye, og har et konstruktivt spenn på 11.5 meter. Dragerne lener seg på to prefabrikerte betongvegger i gavlene på bygget. Betongdragerne preger også innsiden av bygget og strekker seg gjennom alle rommene.

Intensjonen har vært å skape et robust, tydelig og bestandig bygg i dramatisk natur og tøft klima. (Alle overflater som ikke er del av betongkonstruksjonen, er utført i syrefast stål for å tåle de tøffe værforholdene i Lofoten over mange år.)

Dagens parkeringsområde er optimalisert og utvidet, og en sti i enkel standard etablert mellom rasteplassområde og stranda. Lokalvegen er utbedret og det er anlagt ny molok, sykkelstativer og ny septiktank.

Stedet har store oppstillingsareal både for busser, privatbiler, bobiler og campingvogner.

Til Brunstranda