Havøysund kunst

Uten tittel

Kunstner:
Roni Horn
Fullført:
2021
Ørahaugen, Roni Horn. Foto: Frid-Jorunn Stabell, Statens vegvesen

Untitled (“I hated the mountains and the hills, the rivers and the rain. I hated the sunsets of whatever colour, I hated its beauty and its magic and the secret I would never know. I hated its indifference and the cruelty which was part of its loveliness.”)

Den amerikanske kunstneren Roni Horn har sin base i New York og er en av vår tids mest ettertraktede kunstnere. Hennes arbeider vises i kunstgallerier og museer verden over. Kunstneren har laget to like store glassobjekter, hver på 4,9 tonn og 133 cm høyde × 142 cm diameter. Det ene kjølig blålig, det andre varmt ferskenfarget. Massiviteten og volumet er slående. Objektene utstråler stillhet i et værhardt og vakkert hjørne av verden, der lysets variasjoner; midnattssol, nordlys og vintermørke, skaper stadig nye stemninger.

Nasjonale turistvegers idé om å realisere et kunstverk i Havøysund er knyttet til at det er her veien stopper. Veien ut hit inviterer til storslåtte landskapsopplevelser. Skal man videre må man ut i båt. Med Roni Horns kunstverk inviteres besøkeren til å fortsette reisen i fantasien.

(Sitat i tittelen fra Wide Sargasso Sea av Jean Rhys, 1966). 

Kunstner: Roni Horn
Fullført 2013 - 2015


 

Huset som omfavner og beskytter kunstinstallasjonen er en integrert del av kunstverket. Bygget på 110 m2 er enkelt, lavmælt, uten vinduer og med torvkledde vegger innvendig for å dempe temperatursvingningene. Huset oppleves som en kamuflasje for kunsten, som inneholder en overraskelse til den besøkende. Takstolene er viktige for helheten og formidler en naturfølelse, en form for trekrone som en beskyttelse over skulpturene og siler lyset. Bygget er laget for å være en naturlig del av arkitekturen i Havøysund.

Arkitekt: Jensen & Skodvin arkitekter
Fullført 2021

Til Havøysund kunst