Hellåga

Hellåga rasteplass ligger ved nordsiden av fjorden Sjona med storslagen utsikt mot øyriket i vest. Prosjektet ble utviklet på en tidligere rasteplass.

Arkitekt:
Nordplan AS - Arild Waage
Fullført:
2006
Hellåga rasteplass ved Sjona i Rana, Nasjonal turistveg Helgelandskysten. Tilrettelagt trygg tilgang til sjøen gjennom trapper og gangstier.
Hellåga rasteplass ved Sjona i Rana, Nasjonal turistveg Helgelandskysten. Tilrettelagt trygg tilgang til sjøen gjennom trapper og gangstier. Foto: Steinar Skaar, Statens vegvesen

Her finner du et særpreget toalettbygg formet som en bølge, utført i en unik svart betongstruktur med herdet glass over hele fasaden. Her er det også tømmestasjon for bobiler.

Landskapsarkitektens hovedintensjon var å ta opp de lange linjene i fjellformasjonene på andre siden av fjorden og gjøre havet og svabergene bedre tilgjengelig. Rasteplassen ble tegnet med utgangspunkt i to ulike landskapsopplevelser. Fra den store grusterrassen oppleves det store landskapsrommet med sjøen, fjellveggen og på andre siden av fjorden, himmelen og utsynet mot øyriket. Fra grusterrassen ledes publikum ned til sjøen nedenfor med sittemuligheter spredt ut på svabergene.

Toalettbygget er utformet av Nordplan AS - Arild Waage
Rasteplassen er utformet av Landskapsfabrikken AS - Inge Dahlman

 

Til Hellåga