Vegen ut mot Havøysund er fascinerende variert, og selv om vegen bare er et par hundre meter over havet på det høyeste får du likevel følelsen av å kjøre over snaufjellet. Deler av vegen går gjennom øde klippelandskap hvor du har Nordishavet på den ene siden og forrevne steinformasjoner på den andre. Landskapet er rått og dramatisk og det er få andre ting enn vegen som viser at noen har vært her før deg. Men midt oppe i alt som virker øde kan du likevel se både havørn og rein. Kjøreturen er en spesiell opplevelse som ikke ligner noe annet – med en pittoresk og unik endestasjon. På 71° nord ligger det lille fiskeværet Havøysund, bokstavelig talt i slutten på vegen. Plutselig dukker stedet opp, og du vil bli overrasket når du ser det. Tenk at det i det hele tatt finnes et livskraftig samfunn der det nordligste punktet på Nasjonale turistveger ender i havkanten. Det er noe for seg selv.

Historie

Folk har i flere hundre år trosset vær og vind og klort seg fast på dette ytterste punktet på Finnmarkskysten, men det var først etter andre verdenskrig at Havøysund ble et betydelig fiskesamfunn. Fiskeflåten var stor og bestod av alt fra småsjarker til store trålbåter, og det ble også etablert fiskebruk og foredlingsbedrifter i Havøysund.

Opplevelser

Det er havet og fiske som har vært hovednæringen for folk i nord og havfiske er også det som trekker mange folk til området. Dette er også en strekning som er perfekt for alle som vil ha en sykkeltur i et landskap helt utenom det vanlige. Platået i Havøysund ligger like langt nord, men er et langt mindre besøkt alternativ til Nordkapp. Her på kanten av Barentshavet kan du oppleve midnattssol om sommeren og nordlys vinterstid.

Sykkel

Vegen til Havøysund går stort sett langs kysten bortsett fra noen bratte kneiker over snaufjellet. Strekningen har flere fine stoppesteder som rasteplassen i Lillefjord og Selvika. Geologien er helt spesiell og turen bør nok helst sykles i retning mot Havøysund. Herfra kan du ta Hurtigruta videre til Honningsvåg og sykle videre til Nordkapplatået. Da unngår du også Nordkapptunelen og Honningsvågtunnelen.

Det er mulig å kombinere Nasjonal turistveg Havøysund med Nasjonal sykkelrute 1 som følger hele norskekysten. Fra Bergen til Nordkapp er ruta også sammenfallende med EuroVelo 1 «Atlantic Coast Route». Strekningen er ikke skiltet som sykkelrute.

 

 

Nasjonal turistveg Havøysund går mellom Kokelv og Havøysund og er 67 km lang (veg 889). Hurtigruten anløper Havøysund hver dag. Det gir mulighet for å sette sammen rundreiser med flere Nasjonale turistveger. 

Du kan også forlenge turen ved å ta Måsøyekspressen ut til Rolvsøy (Gunnarnes kai), Ingøya (Ingøy kai) eller Måsøya. Det er absolutt verdt turen. Hvis du vil reise til Måsøya må du selv ringe båten på tlf: 480 23 948 og melde ifra om du skal ta båten til Måsøy eller hentes der.

I menyen under finner du nyttige lenker som vi håper kan være til hjelp. For ytterligere turistinformasjon ber vi om at spørsmål rettes til lokale og regionale reiselivsaktører.

Veg og trafikkinformasjon - telefon 175.
Kart med oppdaterte trafikkmeldinger >>

GPS: Kokelv 70.611315, 24.722318 -
Havøysund 70.99541286, 24.6866305

Instagram