Hellåga

Hellåga rasteplass ligger ved nordsiden av fjorden Sjona med storslagen utsikt mot øyriket i vest. Prosjektet ble utviklet på en tidligere rasteplass.

Arkitekt:
Nordplan AS - Arild Waage
Fullført:
2006
Hellåga. Foto: Jarle Wæhler, Statens vegvesen

Her finner du et særpreget toalettbygg formet som en bølge, utført i en unik svart betongstruktur med herdet glass over hele fasaden. Her er det også tømmestasjon for bobiler.

Landskapsarkitektens hovedintensjon var å ta opp de lange linjene i fjellformasjonene på andre siden av fjorden og gjøre havet og svabergene bedre tilgjengelig. Rasteplassen ble tegnet med utgangspunkt i to ulike landskapsopplevelser. Fra den store grusterrassen oppleves det store landskapsrommet med sjøen, fjellveggen og på andre siden av fjorden, himmelen og utsynet mot øyriket. Fra grusterrassen ledes publikum ned til sjøen nedenfor med sittemuligheter spredt ut på svabergene.

Toalettbygget er utformet av Nordplan AS - Arild Waage
Rasteplassen er utformet av Landskapsfabrikken AS - Inge Dahlman

Til Hellåga

Likholefossen

Likholefossen ble valgt ut som rasteplass ut fra et ønske om at de vegfarende skulle få nærkontakt med en av de mange flotte fossene i Gaularvassdraget.

Arkitekt:
Nordplan AS - Arild Waage
Fullført:
2006
Likholefossen i Gaula.
Likholefossen i Gaula. Foto: Bjørn Andresen, Statens vegvesen

Stålbrua over denne fossen gir en helt spesiell opplevelse, særlig når vannføringen i elva er stor. L-profilene i rustfritt stål er tynne og ekstra sprikende for å skape et flimmer av lys, refleks og speilinger med elva og brua får en tøff og svevende karakter. Fra brua er det anlagt en fossesti langs det vernede vassdraget. Det er også laget en enkel parkeringsplass og sittegrupper langs stien bort til brua.

Til Likholefossen