Steinplassen

Rock on Top of Another Rock. Temaet for kunstprosjektet på Valdresflye er kulturhistorie.

Kunstner:
Peter Fischli / David Weiss
Fullført:
2012
Kunstverket Rock On Top Of Another Rock.
Kunstverket Rock On Top Of Another Rock. Foto: Jarle Wæhler, Statens vegvesen

Selve flye er et utpreget værhardt og nakent høyfjellsplatå, men på alle kanter finner vi bygdesamfunn med rike tradisjoner i norsk kulturhistorie. Valdresflye er en overgang mellom de forskjellige dalførene i området. Norske kunstnere har skrevet området inn i litteraturhistorien, blant annet har Henrik Ibsen lagt bukkerittet i skuespillet om Peer Gynt til Besseggen ved Gjendeosen, noen få kilometer fra  Valdresflye.

De sveitsiske kunstnerne Peter Fischli og David Weiss ble invitert til å lage kunstverket for Valdresflye.  Fischli/Weiss registrerte fjellvandrerkulturen og turisters lek med å lage minivarder i fjellet, steiner som balanserer oppå hverandre. Deres kommentar til denne kulturen er kunstverket Rock on Top of Another Rock. En 93 tonns steinblokk er løftet opp og plassert på en annen steinblokk, slik at de balanserer urovekkende og forunderlig oppå hverandre. Kjenner man ikke forhistorien, spør man seg uvegerlig om dette er gjort av mennesker, eller om det er isen som har lagt steinene oppå hverandre.

En tilsvarende skulptur er reist i Kensington Gardens i Hyde Park i London, i samarbeid med Serpentine Gallery. De to skulpturene hører til samme prosjekt og må sees i lys av hverandre, men de radikalt ulike omgivelsene skiller dem, og de må følgelig også forståes forskjellig. De to installasjonene leder oss til refleksjon over tilfeldighetenes spill i naturen og det menneskeskapte i parken.

Skulpturen på Valdresflye ble realisert i 2012, og versjonen i Kensington Gardens i 2013.

Peter Fischli og David Weiss samarbeidet fra 1979 fram til Weiss død i 2012. Deres felles kunstnerskap blir ansett som et av de vesentligste i vår tid. De bodde og arbeidet i Zürich i Sveits, der Fischli fortsatt holder til. Deres arbeider har i alle år vært preget av poesi og humor – den har en tilsynelatende enkelhet som både er tankevekkende og full av spørsmålstegn. Den dreier seg om livets mange underfundige tildragelser og en lek med skiftende virkeligheter. Det er illusoriske og tildels absurde kunstverk som inviterer publikum til undring og refleksjon. 

Til Steinplassen