Havøysund på Finnmarkskysten. Foto: Frid-Jorunn Stabell, Statens vegvesen

Roni Horns kunst består av to glassobjekter i en arkitekttegnet trehytte. Kunstneren deltar selv på åpningen.

Untitled (“I hated the mountains and the hills, the rivers and the rain. I hated the sunsets of whatever colour, I hated its beauty and its magic and the secret I would never know. I hated its indifference and the cruelty which was part of its loveliness.”) 2013 - 15

Roni Horns glasskunst.
Roni Horns glasskunst. Foto: Frid-Jorunn Stabell, Statens vegvesen

Den amerikanske kunstneren Roni Horn har sin base i New York og er en av vår tids mest ettertraktede kunstnere. Hennes arbeider vises i kunstgallerier og museer verden over. Horns kunstverk består av et bredt spekter av medier, inkludert fotografering, skulptur, tegning og bøker. Ikke minst er Horn kjent for sine monumentale skulpturer i glass.

Kunstnerens installasjon på Ørahaugen i Havøysund består av to sylindriske glassobjekter som reflekterer lys tilbake til tilskueren. Massiviteten og volumet er slående. Objektene utstråler stillhet i et værhardt og vakkert hjørne av verden, der lysets variasjoner - midnattssol, nordlys og vintermørke - skaper stadig nye stemninger.

Bygget som omslutter kunstinstallasjonen, tegnet av Jensen & Skodvin arkitekter, er en integrert del av kunstverket. Huset er enkelt, lavmælt og uten vinduer. De innvendige veggene er kledde med torv, og takstolene som siler det naturlige lyset fra taket gir viktige dimensjoner til kunstopplevelsen.

Sammen med Steilneset Minnested i Vardø styrker kunstinstallasjonen i Havøysund Finnmarks posisjon på det internasjonale kunstkartet. Steilneset Minnested ble reist til minne om ofrene for trolldomsprosessene i Finnmark på 1600-tallet og høytidelig åpnet av HM Dronning Sonja for ti år siden; den 23. juni 2011. Denne spesielle historien sammen med Louise Bourgeois sin brennende stol og Peter Zumthors arkitektur har skapt interesse langt utenfor Norges grenser.

Med Roni Horns kunstverk i Havøysund blir Finnmark som besøksmål styrket med nok en kunstinstallasjon av en kunstner i internasjonalt format. Roni Horns kunstverk i Havøysund har blitt vist lokalt siden 16. juni, og er dermed åpent for publikum.

Arkitekt: Jensen & Skodvin Arkitektkontor