Ureddplassen med havutsikt, sittebenker av polert kalksteinsmarmor.
Ureddplassen. Foto: Steinar Skaar, Statens vegvesen

Fra tinder og brefall til øyrike og frodig kyst

En kontrastfylt kjøreopplevelse i nærkontakt med kyst, bre og vakkert kulturlandskap med mye historie. Alternativ omveg til E6.

Vegen følger kysten, men endrer karakter undervegs fra den lange tinderekken i nord, til fjorder og fjell før naturen blir roligere med skjærgård og øyer ute i havet. 

Helgelandskysten er den lengste strekningen blant de 18 nasjonale turistvegene. Både de seks fergeturene, og kontrastene reisen byr på, gjør at det er viktig å sette av god tid til Helgelandskysten.

På veg fra Jektvik – Kilboghamn krysser du polarsirkelen på 66° nord. Du passerer også helt spesielle naturfenomener på denne reisen.

Reiseinformasjon

Lengde
433 km
MOH.
0 – 346
Overfarter
6 ferjer

Nasjonal turistveg Helgelandskysten går mellom Godøystraumen og Holm [17] med avstikker til Torghatten [76] [7234]. På strekningen må du benytte deg av flere ferjer. Det er ferjer mellom Holm – Vennesund, Horn – Anddalsvågen, Forvik – Tjøtta, Levang –  Nesna, Kilboghavn – Jektvik og Ågskardet – Forøy (klikk på ferjeikonet for rutetider). Strekningen er en del av Kystriksveien [17] som går fra Steinkjer til Bodø. 

For syklisten: Dette er en lang og krevende strekning som naturlig deles opp i flere etapper. Strekningen er lettes å sykle i sør. Vær oppmerksom på at vegen går gjennom noen relativt lange tunneler. Det er ikke tillatt og sykle Svartistunnelen, benytt et alternativ med rute/ferje. Strekningen er del av Nasjonal sykkelrute 1. Ruta er også sammenfallende med EuroVelo 1 «Atlantic Coast Route». Strekningen er skiltet.

Veg og trafikkinformasjon

Kartinformasjon

GPS, Godøystraumen:
67.246038, 14.723182
GPS, Holm:
65.131221, 12.118199

Gpx-fil til nedlasting for gps og navigeringsapp.
Fila har kjøreretning fra Holm til Godøystraumen. Gpx-filer for alle Nasjonale turistveger. Eventuelle endringer av kjøremønster må brukerne selv tilpasse.

Informasjon

Tømming av toalett fra bobil og campingvogn er ikke tillatt på våre toalett. Anlegget er ikke konstruert for slik bruk. Nærmeste tømmeplasser er Storvika, Holand, Øresvik, Hellåga, Sandnessjøen, Nesna og Brønnøysund.

Opplevelser

Helgelandskysten kjennetegnes av en unik skjærgård med over 14 000 øyer og holmer. Lange fjordarmer bryter kystlinjen og innerst i fjordene finnes industrisamfunn tuftet på vannkraftproduksjon.

Fra turistvegen går et titalls fergeruter ut til de større øyene, fra verdensarvområdet Vega i sør til Sørarnøy i Gildeskål i nord. I tillegg finnes et hurtigbåtnett som knytter øyriket og fastlandet sammen. Dette gir uante muligheter for øyhopping til fots, med sykkel eller bil.

Ta en avstikker til vakre øyer som Vega, Dønna eller Rødøya, beundre Europas lavest liggende isbre Engabreen, opplev Saltstraumen eller ta en fottur på et av de mange fjellene. Søker du lettere turer anbefales stien opp til det karakteristiske hullet i Torghatten.

Nyttige lenker

De 18 nasjonale turistvegene

Nasjonale turistveger er kjøreturer gjennom vakker norsk natur. Opplevelsen forsterkes med nyskapende arkitektur og tankevekkende kunst på tilrettelagte utsiktspunkter og rasteplasser.

Se alle turistvegene