Helgelandskysten er den lengste strekningen blant de 18 nasjonale turistvegene. Både de seks fergeturene, og kontrastene reisen byr på, gjør at det er viktig å sette av god tid til Helgelandskysten. På veg fra Jektvik – Kilboghamn krysser du polarsirkelen på 66° nord. Du vil også passere helt spesielle naturfenomener på denne reisen. Saltstraumen er verdens største tidevannsstrøm, Svartisen er Norges nest største bre, du kan undre deg over hullet i Torghatten eller lure på om sagnet om de Syv søstre er sant. Vegen følger kysten, men endrer karakter undervegs fra den lange tinderekken i nord, til fjorder og fjell før naturen blir roligere med skjærgård og øyer ute i havet. Selv i det frodige kulturlandskapet i sør er nærheten til havet en viktig del av opplevelsen. Husk at også sør for polarsirkelen er det midnattssol, selv om den bare så vidt dypper seg i sjøen. Øya Vega er på UNESCOs verdensarvliste, men du kan også velge blant tusenvis av andre øyer som gir en minst like spesiell opplevelse. 400 kilometer med natur- og kulturopplevelser vil gjøre noe med deg. Det vil gjøre deg godt.

Historie

Langs Helgelandskysten er det jordbruk og fiske som har vært det viktigste levebrødet for folk. Slik er det fortsatt, men historien har også andre sider. Den handler om utnyttelse av ressursene, vannkraft, industri og gruvedrift og mennesker som har lett etter muligheter i naturen helt siden steinalderen. Petter Dass-museet er Nordland fylkes tusenårssted og er åpent for spennende utstillinger hele året. Krigsminner og krigskirkegård finner du også langs vegen.

Opplevelser

Den sørlige delen av Helgelandskysten er perfekt for sykkelturer, det er få harde motbakker og vegene er flotte. Pauser kan du ta hvor som helst. Siden landskapet rundt fjellene er ganske flatt er utsikten fra toppene virkelig verdt turen opp. Toppturer og øyturer er det ingen mangel på, og kajakk er et fremragende framkomstmiddel i skjærgården. Alle øyene gjør at det er mulig å padle langt uten å måtte krysse store havstrekk. I en kajakk kommer du også i nærkontakt med det rike dyre- og fuglelivet, de kritthvite strendene, øyene og havet.

Sykkel

Dette er en lang og krevende sykkelstrekning som er naturlig å dele opp i flere etapper. Vegen har noen relativt lange tunneler, men den lengste av disse – Svartistunnelen – kan du unngå med en alternativ rute/ferje. Den sørligste delen er lettest å sykle og gir nær kontakt med den vakre Helgelandskysten. En spesiell kvalitet med denne turistvegen er muligheten for avstikkere ut til øyene Lovund, Træna, Dønna, Vega m.fl. Du bør også vurdere en sving ut til Brønnøysund og Torghatten (17 km).

Nasjonal turistveg Helgelandskysten er en del av Nasjonal sykkelrute 1 som følger hele norskekysten. Fra Bergen til Nordkapp er ruta også sammenfallende med EuroVelo 1 «Atlantic Coast Route». Strekningen er skiltet.

Fotturer

Fjellene langs Helgelandskysten byr på et utall av flotte turmuligheter. Selv om mange av fjellene ikke er spesielt høye er utsikten praktfull. Her er havet nært fjellene og værforholdene skifter fort. Muligheten for kunne bestige en fjelltopp som strekker seg rett opp fra havet gir deg en god grunn til å legge turen ut til øyene i Helgelandsskjærgården.

Dersom du er en erfaren fjellvandrer på jakt etter utfordringer, kan du bestige Sør-Helgelands høyeste fjell Heilhornet eller gå fra topp til topp langs De syv søstre. Den beste utsikten til Svartisen, fjellene rundt Holandsfjorden og skjærgården får du fra Helgelandsbukken.

Søker du lettere turer anbefaler vi stien opp til hullet i Torghatten. En kveldstur i midntattsola opp på Åkvikfjellet på Dønna er også en uforglemmelig opplevelse. På toppen av Rødøyløva kan du nyte utsikten til hvite strender, krystallklart vann og et teppe av hundrevis av øyer.

Flere fine turstier langs vegen finner du i turguiden Outdooractive.

Nasjonal turistveg Helgelandskysten (veg 17) går mellom Holm og Godøystraumen med avstikker til Torghatten (veg 76, 778 og 7234). Strekningen er 434 km lang. Det er flere forbindelser inn til E6 og dermed lett å veksle mellom delstrekninger av turistvegen og E6. På denne strekningen må du benytte deg av flere ferger. Fergestrekningene er: Vennesund - Holm, Horn - Anddalsvåg, Tjøtta - Forvik, Levang - Nesna, Jektvik - Kilboghamn og Forøy - Ågskardet. Flere av de største øyene har forbindelse til land med hurtigbåt eller bilferge, og dette gir deg muligheten til fine avstikkere. Svartistunnelen er stengt for syklister.

Nasjonal turistveg Helgelandskysten er en del av Kystriksveien som går fra Steinkjer til Bodø.

I menyen under finner du nyttige lenker som vi håper kan være til hjelp. For ytterligere turistinformasjon ber vi om at spørsmål rettes til lokale og regionale reiselivsaktører.

Kommer du med elbil? Kart med ladepunkt for elbil på Helgelandskysten.

Veg og trafikkinformasjon - telefon 175.
Kart med oppdaterte trafikkmeldinger >>

GPS: Holm 65.131221, 12.118199 -
Godøystraumen 67.242017, 14.715071

Instagram