Lukk øynene og kjenn følelsen av fjellet. Over 2000-meter høye fjelltopper i et særegent landskap dekket av kritthvit snø, sola som henger lavt på himmelen og får snøen til å glitre, det blå lyset. Roen, stillheten, vissheten om at solskinnsdagen kan bli til en lumsk uværsdag i løpet av noen korte øyeblikk. Det er når den følelsen brer seg at du kjenner at du må til Rondane. Kanskje er det akkurat dette som har gjort at så mange kunstnere og forfattere har latt seg inspirere av området – og kanskje er dette grunnen til at man vender tilbake til Rondane i generasjoner. Som urgamle kjemper hviler fjellene langs vegen som tar deg langs Rondane nasjonalpark. Opplevelsen av det langsomme landskapet med de ruvende fjellene er helt spesiell. Det er nesten litt magisk. Her må du finne roen og la inntrykkene synke inn. Det blå lyset følger deg hele veien. Har du mulighet til det bør du ta en stopp ved den buktende utsiktsplattformen Sohlbergplassen ved Atnsjøen. Stemningen i Harald Sohlbergs berømte maleri «Vinternatt i fjellene» fra 1914 er trolsk. Denne stemningen ønsket arkitekten å gjenskape, og fra Sohlbergplassen kan du se utsikten mot Rondane fra samme vinkel som i maleriet.

Historie

Nasjonal turistveg Rondane er et godt bevart kulturlandskap som forteller historien om menneskers bosetting i karrige områder siden steinalderen. Rondane var i 1962 den første nasjonalparken som ble opprettet i Norge. Dermed ble vegene i fjellet viktig for noe mer enn seterdrift, landbruk og transport. Vegen ble også en naturopplevelse.

Opplevelser

Området er perfekt for turglade familier med et enkelt terreng for barn og mange lett tilgjengelige opplevelser. Her finner du et vell av turisthytter og turstier som er godt merket, uten at det gjør følelsen av det mektige fjellet noe mindre mektig. At du i tillegg befinner deg i et av Norges vakreste områder gjør opplevelsen helt unik.

Sykkel

Sykkelturen starter oppe på Venabygdsfjellet med utsikt til fjelltoppen Muen. Etter nedkjøringen til dalen, ved Enden, er det mulig å ta en avstikker på 24 km tur/retur til den laftede tømmerkirka i Sollia. Turen fortsetter deretter videre gjennom den langstrakte Atndalen. Det beste utsikten mot fjelltoppene i Rondane får du ved utsiktspunktet Sohlbergplassen. Strekningen er relativt lett å sykle i begge retninger og har moderat biltrafikk.

Langs fylkesveg 27 i Folldal er Nasjonal sykkelrute nr. 6 under planlegging. Hele ruta skal gå mellom Røros og Hardanger.

Fotturer

Fra Strømbu, som ligger langs Nasjonal turistveg Rondane har du et perfekt utgangspunkt for flere fotturer i Rondane nasjonalpark. Strekningen inn til turisthytta Bjørnhollia er en fin tur gjennom bjørkeskog og furumoer. Underveis får du flott utsikt innover mot de majestetiske toppene i Rondane. Etter en overnatting på Bjørnhollia kan du utforske det lune dalføret Skjerdalen. Hvis du ønsker deg en flerdagerstur kan du gå videre til Rondvassbu og Dørålseter før du returnerer til Strømbu. Turen fra Strømbu til Høgronden er en fin, men krevende dagstur. Fra toppen av Høgronden er det praktfull utsikt til Rondslottet, Storronden og Atndalen.

Det finnes også fine fjellturer på utsiden av Nasjonalparken. Lengst sør på turistvegen ligger den karakteristiske toppen Muen på Venabygdsfjellet. Nordøst i Rondane, retning Folldal, ligger Fallet ved inngangen til naturskjønne Grimsdalen. Ved Gamle Grimsa bru kan du ta en enkel og fin fottur inn til Fallfossen.

Flere fine turstier langs vegen finner du i turguiden Outdooractive.

Nasjonal turistveg Rondane går mellom Venabygdsfjellet og Folldal, og mellom Sollia kirke og Enden og er 75 km lang (veg 27/219). Nasjonal turistveg Rondane er åpen for trafikk hele året. Forbindelsen mellom turistvegstrekningen og E6 i Gudbrandsdalen (Frya) kan ved dårlig vær om vinteren være stengt i kortere perioder over Ringebufjellet. I menyen under finner du noen lenker vi håper kan være til hjelp. For ytterligere turistinformasjon ber vi om at spørsmål rettes til lokale og regionale reiselivsaktører.

Kommer du med elbil? Kart med ladepunkt for elbil i Rondane.  

Veg og trafikkinformasjon - telefon 175.
Kart med oppdaterte trafikkmeldinger >>

GPS: Venabygdsfjellet 61.682254, 10.125546 -
Folldal 62.129999, 9.999286.
Sollia kirke 61.78265, 10.408634 -
Enden 61.786193, 10.229194

Instagram