Vinter i Varanger, E 75 mellom Komagvær og Kiberg. Foto: Øyvind Antonsen
Vinter i Varanger, E 75 mellom Komagvær og Kiberg. Foto: Øyvind Antonsen

Vegen til ishavet

En kjøretur i vekslende lys mellom hav og himmel på veg mot storhavet og et unikt klippelandskap.

Varanger handler om de lange linjene i landskapet, men også om de lange linjene bakover i historien. Nærheten til Russland, finsk innvandring og samiske tradisjoner gir området et spennende kulturmangfold.

Kjøreturen går gjennom bjørkeskog, myrterreng og et forrevent klippelandskap. Lyset er spesielt og fuglelivet og faunaen er unik. Relativt lett tilgjengelig finner du fugleslag du ikke kan se andre steder i verden.

Vegen byr på kontrastfylt natur, der månelandskapet ut mot Hamningberg føles som en reise til verdens ende. 

Reiseinformasjon

Lengde
160 km
MOH.
0 – 125

Nasjonal turistveg Varanger går mellom Hamningberg [8100] og Varangerbotn [75]. I kombinasjon med Hurtigruten og Nasjonal turistveg Havøysund, kan strekningen settes sammen til en av Norges vakreste rundreiser.

For syklisten: Turistvegen er en relativt lett, men lang sykkeltur langs Varangerfjorden med anbefalt start i Varangerbotn. Vær oppmerksom på at vegen til Vardø krever at du må gjennom en undersjøisk tunnel. Turen ut til Hamningberg går i et kupert landskap.

Veg og trafikkinformasjon

GPS, Hamningberg:
70.541044, 30.609745
GPS, Varangerbotn:
70.173942, 28.567617

Strekningen mellom Svartnes og Hamningberg er normalt vinterstengt i november til mai. Tidligere stenginger har vært fra 4. november til 22. desember. Tidligere åpninger har vært fra 18. april til 25. mai. 

Det er viktig å merke seg at når vegene åpnes for sommeren kan de i en periode være stengt om natten. Våren er lunefull i fjellet og vegen kan ved uvær bli stengt på kort varsel. 

Når vegen er vinterstengt vil strekningen vises med rød strek i kartet.

Opplevelser

Været i den arktiske klimasonen er en opplevelse, i løpet av en dag kan du oppleve fire årstider. Om sommeren kan sibirsk varme plutselig avløses av isende havtåke, om vinteren herjer voldsomme stormer langs kysten.

Varanger er et av Nord-Europas rikeste fugleområder. Ta deg tid til å se på de sjeldne fugleartene. På strekningen er det bygd flere fuglekikkerskjul der du kan sitte i le for vær og vind mens du nyter landskapet. Etter et besøkt på Steilneset minnested kan du svinge innom festningen i Vardø som ligger ved Norges østligste punkt.

Varanger har en rå og øde natur med unike landskapsformasjoner som gir et mektig bakteppe for opplevelser til fots. Terrenget er lettgått over store områder, men husk at klimaet til dels er arktisk og været kan skifte raskt. For fugleentusiaster anbefales Ekkerøya og Hornøya med sitt rike fugleliv eller fuglestien i Komagdalen som ligger i Varangerhalvøya nasjonalpark.

Nyttige lenker

De 18 nasjonale turistvegene

Nasjonale turistveger er kjøreturer gjennom vakker norsk natur. Opplevelsen forsterkes med nyskapende arkitektur og tankevekkende kunst på tilrettelagte utsiktspunkter og rasteplasser.

Se alle turistvegene