Vinter i Varanger, E 75 mellom Komagvær og Kiberg. Foto: Øyvind Antonsen
Vinter i Varanger. Foto: Øyvind Antonsen

Vegen til ishavet

En kjøretur i vekslende lys mellom hav og himmel på veg mot storhavet og et unikt klippelandskap.

Varanger handler om de lange linjene i landskapet, men også om de lange linjene bakover i historien. Nærheten til Russland, finsk innvandring og samiske tradisjoner gir området et spennende kulturmangfold.

Kjøreturen går gjennom bjørkeskog, myrterreng og et forrevent klippelandskap. Lyset er spesielt og fuglelivet og faunaen er unik. Relativt lett tilgjengelig finner du fugleslag du ikke kan se andre steder i verden.

Vegen byr på kontrastfylt natur, der månelandskapet ut mot Hamningberg føles som en reise til verdens ende. 

Reiseinformasjon

Lengde
160 km
MOH.
0 – 125

Nasjonal turistveg Varanger går mellom Hamningberg [8100] og Varangerbotn [75]. I kombinasjon med Hurtigruten og Nasjonal turistveg Havøysund, kan strekningen settes sammen til en av Norges vakreste rundreiser.

For syklisten: Turistvegen er en relativt lett, men lang sykkeltur langs Varangerfjorden med anbefalt start i Varangerbotn. Vær oppmerksom på at vegen til Vardø krever at du må gjennom en undersjøisk tunnel. Turen ut til Hamningberg går i et kupert landskap. Nasjonal sykkelrute 1.

Veg og trafikkinformasjon

Kartinformasjon

GPS, Hamningberg:
70.541044, 30.609745
GPS, Varangerbotn:
70.173942, 28.567617

Gpx-fil til nedlasting for gps og navigeringsapp.
Fila har kjøreretning fra Varangerbotn til Hamningberg. Gpx-filer for alle Nasjonale turistveger. Eventuelle endringer av kjøremønster må brukerne selv tilpasse.

Informasjon

Tømming av toalett fra bobil og campingvogn er ikke tillatt på våre toalett. Anlegget er ikke konstruert for slik bruk. Nærmeste tømmeplass er Vadsø.

Vinterinformasjon

Opna:

Strekningen  Smelror til Hamningberg er stengt om vinteren. Tidligere stenginger er 4. november til 22. desember. Tidligere åpninger er 18. april til 25. mai.  OBS: Når vegen åpner kan den i en periode være stengt om natten og ved uvær bli stengt på kort varsel. Tid for stenging og berekna opning kan en se ved å klikke på snøikonet i kartet.

Framkommelighet

Strekningen mellom Svartnes og Hamningberg er smal og svingete.

Opplevelser

Været i den arktiske klimasonen er en opplevelse, i løpet av en dag kan du oppleve fire årstider. Om sommeren kan sibirsk varme plutselig avløses av isende havtåke, om vinteren herjer voldsomme stormer langs kysten.

Varanger er et av Nord-Europas rikeste fugleområder. Ta deg tid til å se på de sjeldne fugleartene. På strekningen er det bygd flere fuglekikkerskjul der du kan sitte i le for vær og vind mens du nyter landskapet. Etter et besøkt på Steilneset minnested kan du svinge innom festningen i Vardø som ligger ved Norges østligste punkt.

Varanger har en rå og øde natur med unike landskapsformasjoner som gir et mektig bakteppe for opplevelser til fots. Terrenget er lettgått over store områder, men husk at klimaet til dels er arktisk og været kan skifte raskt. For fugleentusiaster anbefales Ekkerøya og Hornøya med sitt rike fugleliv eller fuglestien i Komagdalen som ligger i Varangerhalvøya nasjonalpark.

Nyttige lenker

De 18 nasjonale turistvegene

Nasjonale turistveger er kjøreturer gjennom vakker norsk natur. Opplevelsen forsterkes med nyskapende arkitektur og tankevekkende kunst på tilrettelagte utsiktspunkter og rasteplasser.

Se alle turistvegene